Otvoren novi javni poziv projekta Evropske unije EU4AGRI-Recovery

Otvoren novi javni poziv za unapređenje efikasnosti industrijskih resursa i cirkularnih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

U okviru projekta EU4AGRI-Recovery koji finansira Evropska unija, u četvrtak, 1. septembra 2022. godine, objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama za unapređenje efikasnosti industrijskih resursa i cirkularnih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Kroz ovaj Javni poziv, Evropska unija će podržati poljoprivredno-prehrambene poslovne subjekte koji žele da svoje poslovanje usmjere na resursno efikasnu i čistiju proizvodnju putem zelenih, digitalnih i cirkularnih poslovnih modela, s ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi.

Ko se može prijaviti na ovaj Javni poziv?

Na ovaj Javni poziv moći će se prijaviti obrti, samostalni preduzetnici, zadruge i mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda ili primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, te koja su registrovana najkasnije jednu godinu prije objave ovog Javnog poziva.

U okviru ovog Javnog poziva na raspolaganju su 2,8 miliona KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 20.000 KM do 80.000 KM. Obavezno finansijsko učešće podnosioca prijave iznosi 15% ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova projekta.

Javni poziv je objavljen 01. septembra 2022. godine, te se prijave mogu podnijeti od  05. septembra 2022. godine, a krajnji rok za prijavu je 14. oktobar 2022. godine, do 17:00 sati. 

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/  koji je obezbijedio EU4AGRI projekat. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo, te prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje. 

Svi zainteresovani mogu pristupiti Javnom pozivu putem oficijelne web stranice projekta, www.eu4agri.ba.

Promocija Javnog poziva će se raditi putem društvenih mreža i kroz realizaciju infosesija u nekoliko gradova u BiH. Mjesta i termini održavanja ovih infosesija, će biti objavljeni na oficijelnoj stranici projektawww.eu4agri.ba.

Dodatno, u okviru trajanja ovog Javnog poziva bit će organizirane informativne sesije, te online interaktivne konsultacije za potencijalne podnositelje prijava.

„Podrška Evropske unije oporavku i otpornosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini“ EU4AGRI-Recovery je 2.5-godišnja inicijativa, s ciljem podrške Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja.

Projekat EU4AGRI-Recovery finansira Evropska unija u vrijednosti od 5 miliona eura, a zajednički ga provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA). Projekat je komplementaran projektu EU4AGRI (2020-2024).

****

Za više informacija, molimo kontaktirajte: communications.ba@undp.org

 

Europa.ba