Povećanje održivog finansiranja u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom: Poziv za prijave za izbor članova Ekspertske grupe na visokom nivou

Evropska komisija objavila je poziv za podnošenje prijava za izbor članova Ekspertske grupe na visokom nivou za povećanje održivog finansiranja u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Mobilizacija privatnih finansija uz javne resurse za održivu tranziciju ključna je za zajedničko postizanje ciljeva održivog razvoja (SDG) i ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Grupa će identificirati izazove, mogućnosti i dati preporuke zasnovane na dokazima koje EU može preduzeti da poveća održivo finansiranje u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Preporuke će dati informaciju o namjenskoj strategiji Komisije koja je planirana da se usvoji 2023. godine. Strategija je dio napora EU ka rješavanju nejednakosti i podsticanje zelenog, pravednog i otpornog globalnog oporavka mobilizacijom privatnog kapitala za ciljeve održivog razvoja (SDG) i Pariškog sporazuma.

Glavne karakteristike Ekspertske grupe na visokom nivou

Ekspertska grupa na visokom nivou će se sastojati od viših, visoko kvalifikovanih stručnjaka u oblasti održivih finansija u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom, koji će predstavljati širok spektar aktera, na primer investitore, menadžere za upravljanje imovinom, organizacije koje pružaju analize podataka ili metodologije koje omogućavaju održivo finansiranje, sektorske eksperte ili organizacije civilnog društva i akademske zajednice.

Grupa će raditi u 2022. godini. Radni jezik će biti engleski. Posebno se podstiču prijave eksperata iz zemalja sa niskim i srednjim prihodima.

Kako se prijaviti

Poziv za prijavu, opis projekta i ostale informacije možete pronaći ovdje.

Prijave koje se sastoje od:

  • propratnog pisma,
  • klasifikacijskog obrazca (aneks I poziva),
  • obrazac kriterija za odabir (aneks II poziva) i
  • biografije

potrebno je dostaviti prije 11.5.2022. u 18 sati (po briselskom vremenu) na e-mail: EC-SUSTAINABLE-FINANCE-LMICS-HLEG@ec.europa.eu

Dok se potencijalni članovi trebaju prijaviti na poziv, Evropska komisija će direktno pozvati kao posmatrače neke međunarodne organizacije i mreže, te institucije za finansiranje razvoja.

Europa.ba