U odgovoru na katastrofe, snažniji smo kada sarađujemo

Prošle nedjelje građane i građanke Hercegovine uznemirio je zemljotres jačine 5,7 stepeni. Time je naglo prekinut život Elmire Sefo i mnogi su zadobili povrede. Bio je to bolan podsjetnik da prirodne katastrofe dolaze nenajavljene i da ne mare za politiku, granice i identitet.

Građani i građanke Bosne i Hercegovine dobro znaju da zemljotres nije jedina prirodna katastrofa koja ih može zadesiti. I skorašnji šumski požari pokazali su da adekvatna reakcija može spasiti živote i prirodu.

Srećom, BiH je sada bolje opremljena da se nosi sa katastrofama nakon razornih poplava 2014. godine. Tada je prvi put Bosna i Hercegovina aktivirala Mehanizam Evropske unije za civilnu zaštitu. Mehanizam prepoznaje da prirodne katastrofe i druge opasnosti po javnost ponekad mogu biti veće od bilo čega sa čime se jedna zemlja može nositi, a Mehanizam pomaže unapređenju prevencije, spremnosti i odgovora na katastrofe. Do danas je Mehanizam aktiviran 540 puta unutar EU i van nje. Bilo koja zemlja na svijetu, kao i Ujedinjene nacije i njene agencije ili relevantne međunarodne organizacije mogu tražiti aktivaciju Mehanizma za dalju pomoć i podršku.

Mehanizam nije ograničen samo na zemlje članice EU, nego se ovaj mehanizam solidarnosti odnosi i na Island, Norvešku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Tursku. Sve ove zemlje spremne su dati doprinos radu Mehanizma sopstvenim resursima. BiH je aplicirala za članstvo 2014. godine. BiH mora biti u stanju da efikasno učestvuje u radu Mehanizma da bi joj bio odobren pristup. Kako bi povećala pripravnost i spremnost zemlje da pristupi Mehanizmu, EU je do sada obezbijedila značajna novčana sredstva mehanizmima civilne zaštite BiH za nabavku neophodne opreme, obuke i za sistem koordinacije, kao i milione eura pomoći nakon poplava 2014. godine i COVID-19 pandemije.

Juče je komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič posjetio BiH u cilju procjene njenih kapaciteta za pristupanje Mehanizmu. Bila je pravovremena slučajnost da je komesar prisustvovao terenskoj vježbi „ResponSEE“ koju finansira EU prema scenariju odgovora u slučaju zemljotresa. U vježbi su učestvovale službe zaštite i spasavanja iz FBiH, RS i Brčko Distrikta, te iz Albanije, Austrije, Crne Gore, Nizozemske, Rumunije i Slovenije. Pokazalo se da bosanskohercegovačke službe dobro sarađuju međusobno kao i sa međunarodnim timovima.

Komesar Lenarčič jasno je dao do znanja da bi BiH trebalo samo da finalizira nekoliko tehničkih stvari kako bi dobila pristup Mehanizmu EU za civilnu zaštitu. To bi značilo značajnu promjenu za sposobnost BiH da odgovori na katastrofe velikih razmjera i pomogne drugim zemljama da učine isto. Nadam se da ovo pokazuje i da su političke razmirice oko ključnih službi za spasavanje života i prirode neprihvatljive. Efikasan odgovor zahtijeva brzu akciju, a ne političke prepirke. Isto važi i za finalne aktivnosti potrebne da BiH pristupi Mehanizmu za civilnu zaštitu. Garantujem vam da će vam EU pomoći u tome.

****

Blog šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, ambasadora Johanna Sattlera

Europa.ba