Poziv za dostavljanje predloga za nagradu EU za istraživačko novinarstvo u BIH za 2022 godinu

Otvoren je konkurs za dostavljanje istraživačkih radova novinara iz Bosne i Hercegovine za dodelu godišnje nagrade EU za istraživačko novinarstvo.

Prijave se mogu podnositi za istraživačke radove objavljene od 1. januara do 31. decembra 2021. godine koji obrađuju teme iz oblasti slobode izražavanja, vladavine prava, transparentnosti, zloupotrebe položaja, nepoštovanja osnovnih ljudskih prava i korupcije.

Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu za 2022. godinu (za dostignuća u 2021. godini) iznosi 10.000 EUR. Prva nagrada je 5.000 EUR, druga 3.000 EUR, a treća 2.000 EUR.

Pravo da se kandiduju imaju pojedinci ili grupe novinara, bez obzira na novinarski format (štampani, online, radijski i televizijski) radovima koji su objavljeni ili emitovani u medijima u Bosni i Hercegovini na službenim, manjinskim ili međunarodnim jezicima.

Uslove za prijavu ispunjavaju samo one priče koje su objavljene ili emitovane u štampanom  mediju, online, na radiju ili televiziji tokom 2021. godine.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo koja se uz podršku Evropske unije dodjeljuje u šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Sjeverna Makedonija i Srbija)  i Turskoj ima za cilj promovisanje izvanrednih dostignuća istraživačkih novinara, kao i poboljšanje vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske.

Ovim se nastavlja realizacija projekta regionalnih nagrada EU za istraživačko novinarstvo u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, kroz tekući projekat: „Podizanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“.

Svi uključeni projektni partneri imaju široku ekspertizu u oblasti slobode medija i priznati su i na lokalnom i na međunarodnom nivou kao jake nezavisne medijske organizacije.

Žiri za EU ​​nagradu čine medijski stručnjaci, od kojih su neki iz projektnog konzorcija. Drugi dolaze iz široke mreže medijskih stručnjaka, a sačinjavaju je: urednici, članovi akademske zajednice i zaslužni novinari.

Krajnji rok za podnošenje prijave je 08. maj 2022. godine u 23:59.

Nagrade se dodjeljuju godišnje u svih šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj.

Za više detalja kontatirajte: euawards@birn.eu.com.

Download documents for Bosnia and Herzegovina

Europa.ba