Ambasador Sattler sastao se s predstavnicima udruženja poslodavaca u BiH

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH sastao se 24. marta s predstavnicima dva udruženja poslodavaca u BiH i to g. Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom i g. Mladenom Pandurevićem, direktorom Udruženja poslodavaca FBiH, te g. Sašom Trivićem, predsjednikom i g. Sašom Aćićem, direktorom Unije udruženja poslodavaca RS.

Učesnici su tokom sastanka razmijenili stavove o efektima ruske invazije na Ukrajinu u globalnom i domaćem kontekstu, uključujući potencijalne nestašice finalnih proizvoda i sirovina, poremećaje u globalnim lancima snabdijevanja i kretanjima cijena usljed dugotrajne krize uzrokovane invazijom koja je jučer ušla u svoj drugi mjesec.

Bez obzira na poteškoće u protekle dvije godine pandemije, te ekonomske poremećaje koji su uslijedili zbog ruske invazije, predstavnici oba udruženja ističu da su nedostatak kvalifikovane radne snage i povećanje plata trenutačno najveći problemi s kojima se suočava realni sektor. Potrebno je rješavati ova pitanja kako bi privreda mogla prevazići ove prepreke i očuvati konkurentnost, uz aktivnu podršku vlasti, prvenstveno po pitanju plata.

Učesnici sastanka složili su se da u tako teškim vremenima fokus treba biti na privredi, a ne politici, te da je potrebno intenzivirati reforme u prilog ekonomskoj aktivnosti, uključujući i one vezane uz provođenje zakona. U tom smislu, zaključeno je da su dosadašnji reformski napori bili nedostatni i da su doveli do malo ili nimalo poboljšanja. Učesnici sastanka dogovorili su nastavak razgovora i saradnje na promociji i zagovaranju reformi koje bi donijele koristi za preduzeća i približile zemlju napretku na putu prema EU. U konačnici, takve reforme će se pretočiti u poboljšanje životnog standarda za sve građane u BiH.

Europa.ba