Maline evropske kvalitete “Herbos nature”

Više od 20 godina Nebojša Radović iz Bratunca bavi se uzgojem malina, a danas mu u malinjaku pomoć pružaju supruga i troje djece. Za ovu porodicu maline imaju posebno značenje jer im donose dodatne prihode važne za svakodnevni život.

Kao jedan od kooperanta kompanije “Herbos nature” iz Hrasnice, Nebojša je uz pomoć Evropske unije dobio vrijednu opremu koja će cjelokupnoj porodici poslove u malinjaku učiniti lakšim i efikasnijim.

“Ovaj projekat za nas znači puno, on je više od pomoći. Supruga je nezaposlena, a moj redovni posao nije dovoljan da pokrijemo sve životne troškove. Od uzgoja malina mi školujemo svoju djecu,” govori Nebojša i ponosno dodaje da će u julu mjesecu ove godine jedno od njih završiti fakultet.

Nebojša je jedan od 54 kooperanta “Herbos nature”, koji su bili podržani kroz projekat “EU4AGRI”, a kojeg finansijski podržava Evropska unija.

Pomoć u poljoprivrednoj opremi, proizvodnji i zaštiti za njih je bila od velikog značaja.

“Ovaj projekat je bila ogromna pomoć za sve nas koji uzgajamo maline. Ranije sam morao plaćati da mi neko obradi maline, a sada više ne ovisim o drugom. Kako imam svoju frezu, troškovi su mi manji i u malinama mogu da radim kada god imam vremena,” objašnjava Nebojša.

“Herbos nature” bavi se otkupom, preradom i prodajom jagodastog voća, gljiva i ljekovitog bilja. Danas je jedna od prepoznatljivih kompanija sa mrežom od preko 1000 kooperanata širom Bosne i Hercegovine.

Od svog osnivanja 2006. godine, kompanija “Herbos nature” slijedi stroge standarde rada koji osiguravaju visok kvalitet proizvodnje i krajnjih proizvoda. Ovaj poslovni pristup prepoznali su kupci u Njemačkoj, Švicarskoj, Sloveniji, Poljskoj, Francuskoj i Srbiji, gdje godinama izvoze svoje proizvode. Potvrdu uspješnog rada vide i podršci koju su dobili kroz projekat “EU4AGRI”.

“Ovaj projekat nam je pomogao da proširimo svoje tržište. Pored Ustikoline i Bratunca sada imamo novu podružnicu u Travniku. Zaposlili smo nekoliko radnika i započeli rad sa dodatnim kooperantima,” govori 23-godišnja Maida Hadžiavdić, pravnica u kompaniji “Herbos nature”.

Kroz projekat “EU4AGRI” ova je kompanija osigurala novu opremu za vlastite potrebe i tako modernizovala različite procese rada u proizvodnji.

“Mi smo još uvijek kompanija u razvoju i svaka nam je pomoć dobrodošla. Sretni smo što smo učestvovali u projektu i na taj način doprinijeli održivosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH. Nova oprema je unaprijedila uslove proizvodnje i pomogla nam da zadovoljimo zahtjeve naših kupaca,“ pojašnjava Maida.

Uz Maidu u kompaniji su zaposleni većinom mladi i obrazovani stručnjaci različitih profesija koji se brinu o tome da svi procesi rada ispune najviše standarde kvalitete. Nadaju se da će svojim budućim zalaganjima i posvećenim radom nastaviti razvoj kompanije koja je pronašla svoje mjesto na evropskom tržištu.

Kroz novi javni poziv objavljen u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Ovaj javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom. Rok za prijave je 07. mart 2022. godine a više informacija dostupno je putem www.eu4agri.ba.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Europa.ba