EU donira vozila i opremu Graničnoj policiji BiH i Ministarstvu unutarnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona

Evropska unija je danas donirala 5 specijaliziranih prikolica za vozila s mobilnim kućicama za višednevni boravak službenih pasa, 70 dvogleda, 25 termovizijskih kamera, 30 ručnih uređaja za noćno osmatranje, jedno terensko vozilo i službeno plovilo plitkog gaza u vrijednosti preko 430.000 eura. Donacija je dio kontinuirane podrške EU Graničnoj policiji BiH u obavljanju svakodnevnih operacija na terenu. Opremu je uručio šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Nicolas Bizel u prisustvu direktora Granične policije BiH, Zorana Galića i zamjenice šefice Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini, Blanche Picarello.

Evropska unija sutra će Ministarstvu unutarnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona donirati jedan kombi i jednu i termovizijsku kameru u vrijednosti od oko 47.000 eura.

Evropska unija, kroz različite fondove, od 2018. godine podržava vlasti u Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica prisutnih u zemlji od kraja 2017. godine.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, omogućen je rad privremenih prihvatnih centara u BiH, uključujući nedavno otvoreni privremeni prihvatni centar Lipa. Kroz fondove Evropske unije, migrantima koji borave u BiH pružaju osnovne usluge smještaja, hrane i vode, sanitarne uvjete, odjeću i psihološko savjetovanje, te pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama. Donirana sredstva se koriste i za nabavku opreme i pružanje stručne podrške Ministarstvu sigurnosti BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, Graničnoj policiji i Sektoru za azil BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Policiji Unsko-sanskog kantona i drugim agencijama i institucijama u državi.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).

Europa.ba