Evropska investicijska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj finansiraju modernizaciju tramvaja u Sarajevu

Ministarstvo transporta Kantona Sarajevo i kompanija Stadler Rail potpisali su ugovor za nabavku 15 novih tramvaja koji će zamijeniti postojeći vozni park. Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predstavnici lokalnih vlasti, ambasade Švedske i kompanije Stadler, kao i Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ove dvije banke finansiraju ovaj projekat usmjeren ka poboljšanju javnog prevoza u Kantonu Sarajevo kroz modernizaciju mreže tramvaja i trolejbusa, zamjenu postojećih vozila i izgradnju novih pruga i tračnica.

EIB je tokom 2021. već uložila 40 miliona evra za ovu značajnu investiciju koja će pomoći da se ublaže neki od problema sa kojima se stanovnici Sarajeva suočavaju na svakodnevnom nivou – zagađenje zraka, saobraćajne gužve i bezbjednost. Efikasniji i pouzdaniji javni prevoz omogućit će prelazak sa privatnog na javni model prevoza, što će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života u gradu i životnoj sredini.

Predstavnica EIB-a za Bosnu i Hercegovnu i Crnu Goru Sandrine Friscia izjavila je ovim povodom: “Drago nam je kad vidimo da investicije EIB-a direktno mijenjaju živote ljudi nabolje. Novi tramvaji će smanjiti vreme provedeno u prevozu i broj saobraćajnih nesreća, što će poboljšati uslove živote. U isto vreme, smanjiće se i nivo buke i zagađenja u gradu, što će nas približiti strategiji Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan i klimatskim ciljevima EIB-a. Kao klimatska banka EU, želimo da pomognemo regionu da pređe na održivije opcije transporta, što će doprinijeti čistijoj životnoj sredini i mogućosti da se efikasnije borimo sa klimatskim promjenama.”

EIB je do danas investirala 1.6 milijardi evra u modernizaciju transportne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, čime je pomogla izgradnju modernih i bezbjednijih puteva, prije svega duž Koridora Vc.

 

Osnovne informacije:

O EIB-u:

Evropska investicijska banka (EIB) je institucija Evropske unije osnovana sa zadaćom dugoročnog kreditiranja, a u vlasništvu je njezinih država članica. Omogućava dugoročno finansiranje za zdrave investicije kako bi se doprinijelo ciljevima politike EU-a. www.eib.org

O EIB-u u Bosni i Hercegovini:

https://www.eib.org/en/projects/regions/enlargement/the-western-balkans/bosnia-herzegovina/index.htm

O EIB-u na Zapadnom Balkanu:

EIB je jedan od vodećih internacionalnih finansijera na Zapadnom Balkanu. Od 2009.godine, Banka je u regionu finansirala projekte u ukupnom iznosu od gotovo 10 milijardi eura.

Za detaljne informacije o aktivnostima EIB-a na Zapadnom Balkanu, molimo pogledajte sljedeću internet stranicu: www.eib.org/en/publications/the-eib-in-the-western-balkans

Klimatska aktivnost EIB-a

Evropska investicijska banka (EIB) aktivna je u oko 160 zemalja i najveći je svjetski multilateralni zajmodavac za projekte klimatske aktivnosti. Grupa EIB-a je nedavno usvojila svoj Plan djelovanja klimatske banke kako bi ispunila svoj ambiciozni cilj da podrži klimatske aktivnosti i investicije u održivost životne sredine u vrijednosti od bilion eura u deceniji do 2030.godine te da obezbjedi više od 50 % finansiranja EIB-a za klimatsku aktivnost i održivost životne sredine do 2025. godine. Također, prema tom će Planu od početka 2021. godine sve nove aktivnosti Grupe EIB-a biti usklađene s ciljevima i principima Pariškog sporazuma. https://www.eib.org/en/about/priorities/climate-action/index.htm

Europa.ba