Posljednji kontingent Pfizer/BioNTech vakcina koje je finansirala EU stiže u Sarajevo, s kojim ukupan broj vakcina koje su EU i njene zemlje članice donirale BiH iznosi 1,302,110

Posljednji kontingent od 18.720 Pfizer/BioNTech vakcina, koje je Bosna i Hercegovina nabavila u okviru granta EU4Health vrijednog 13,7 miliona eura, stigao je danas u Sarajevo. Time je ukupan broj Pfizer/BioNTech vakcina isporučenih Bosni i Hercegovini kao pomoć u borbi protiv pandemije Covida-19 u okviru granta EU4Health povećan na 214,110 doza.

Od 13,7 miliona eura izdvojenih u okviru EU4Health za podršku vakcinaciji protiv Covid-19 u Bosni i Hercegovini, više od 9 miliona eura ostaje za podršku nastavka kupovine vakcina. EU će nastaviti raditi zajedno sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine i drugim vlastima na olakšavanju daljnjih isporuka.

EU i njene zemlje članice (Tim Evropa) ukupno su isporučile 1.302.110 doza vakcina za Bosnu i Hercegovinu za zaštitu od Covida-19. Ove donacije pomažu Bosni i Hercegovini da podigne na viši nivo kampanju vakcinacije i poveća broj potpuno vakcinisanih građana.

Današnja isporuka vakcina dio je obećanja od 650.000 vakcina Pfizer/BioNTech koje je finansirala Evropska unija, a namijenjene su Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Posljednji kontigent vakcina stigle su na odredišta ove sedmice. Isporuku vakcina omogućila je Republika Austrija, putem pravnih sporazuma sa proizvođačem i sa vlastima u regionu.

Olivér Várhelyi, evropski komesar za proširenje i susjedstvo, izjavio je: “Kao što smo obećali (kad sam posjetio Sarajevo prilikom isporuke prvih vakcina) u maju mjesecu, zemljama Zapadnog Balkana smo dostavili svih 650,000 doza Pfizer vakcina koje je financirala EU. To potvrđuje snažnu solidarnost EU i njenih zemalja članica. Od početka pandemije, EU je odlučno djelovala pružajući podršku partnerima na Zapadnom Balkanu u zajedničkoj borbi protiv ove pandemije”.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević, rekla je: “Kao rezultat uspješne saradnje između Evropske unije, Austrije i Bosne i Hercegovine još jednom smo potvrdili da samo zajedničkim snagama možemo odgovoriti na globalne prijetnje. Krajnji cilj Bosne i Hercegovine je zajedničko djelovanje na svim poljima u okviru europske obitelji”.

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler je izjavio: Primjena vakcina protiv Covida-19 pokazala je da se radi o sigurnim i efikasnim sredstvima sprečavanja zaraze, ozbiljnog oboljenja, i smrti. Trenutno, većina ljudi koji imaju ozbiljne simptome Covida-19 su oni koji nisu vakcinisani. 1,3 miliona doza vakcina koje je Tim Evropa osigurao kao podršku partnerima u BiH u cilju zaštite stanovništva pomažu zaustavljanju širenja virusa i doprinose sprečavanju njegovih mutacija koje bi mogle umanjiti efikasnost postojećih vakcina. Pozivam sve da se vakcinišu što prije.

EU je za Bosnu i Hercegovinu osigurala ukupno 95 miliona eura bespovratnih sredstava kao pomoć u borbi protiv Covida-19. Osim 13,7 miliona eura iz granta EU4Health, EU je osigurala 7,76 miliona eura za pokrivanje medicinskih potreba (više od 6 miliona komada osobne zaštitne opreme, 66 respiratora, 75 ECG monitora, 20 prenosnih ultrazvučnih uređaja i druga oprema). 73,5 miliona eura je izdvojeno za podršku društveno-ekonomskom oporavku. Osim toga, EU je obezbijedila 250 miliona eura makro-finansijske pomoći za Bosnu i Hercegovinu u vidu povoljnih kredita.

Europa.ba