Realizacija poslovnih ideja uz podršku lokalnih partnerstava za zapošljavanje

Često sretnemo nekoga ko se iz manjeg mjesta preselio u glavni grad ili veću sredinu u potrazi za boljim životom, boljim poslom ili čisto radi promjene. No zadnjih godina sve je više onih koji svojim životnim pričama i primjerima ukazuju na drugu vrstu odluke – odlazak iz grada u selo.

Stefan Stupar, rođeni Banjalučanin je jedan od rijetkih mladih ljudi koji je odlučio da grad zamijeni selom i svoju priču započne u oblasti poljoprivrede. Zbog nemogućnosti zaposlenja, odlučio je da se vrati na porodično imanje svoje majke, koje je do tada bilo napušteno, te je uz pomoć porodice obnovio i porodičnu kuću u opštini Petrovac.

U potrazi za podrškom, Stefan se prijavio na poziv Regionalne akcione grupe za zapošljavanje u poljoprivredi (RAG) u sklopu projekta „Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi“ koji finansira Evropska unija.  Zahvaljujući ovom projektu Stefan je dobio novčanu podršku za pokretanje svog poslovnog poduhvata. „Ljubav prema selu i prirodi je prevagnula i odlučio sam se okušati u jednom ovakvom izazovu. Projekti ove vrste su zaista nevjerovatni jer vam pružaju dosta mogućnosti – da učestvujete u jako kvalitetnim obukama, razmijenite iskustva i ideje sa ostalim učesnicima“ dodaje Stefan.

Regionalna akciona grupa je održivo partnerstvo između opština Petrovac, Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik. Kroz ovaj projekat  opštine  su  u saradnji  sa  zavodima  za  zapošljavanje  usaglasile  politike  podrške  zapošljavanju  u  poljoprivredi, promovirajući zadružni model poljoprivredne proizvodnje. Aktivnosti su bile usmjerene na organizaciju obuka o poduzetništvu i  uzgoju  lana,  heljde,  raži,  prosa  i  spelte  te  na  zapošljavanje  nezaposlenih  koji  mogu  koristiti  ili  posjeduju  obradivu  zemlju.

RAG podržava uspješne poduzetnike poput Stefana i omogućava im da realizuju svoje ideje. „Ja sam svoj mir pronašao na selu i u poljoprivredi i mislim da nisam nimalo pogriješio. Sebe vidim ovdje na selu, na mom porodičnom imanju. Želim da svoju proizvodnju nastavim, ali i da proširim trenutne kapacitete. Želja mi je da jednog dana moje imanje pretvorim u ranč, ali i da uz pomoć lokalnog partnerstva Petrovac razvijemo novu vrstu ponude – paket-aranžman koji će budućim turistima pružiti priliku da obilaze ovakva imanja i da osjete selo u njegovom najboljem izdanju“, zaključuje Stefan.

U Bosni i Hercegovini djeluju brojna lokalna partnerstva za zapošljavanje. U okviru prve faze LEP projekta, koju je Evropska unija podržala sa 4 miliona eura, 19 lokalnih partnerstava je omogućilo prekvalifikaciju za skoro 1600 nezaposlenih osoba, od kojih je preko 500 zaposleno. Uvidom u dobre prakse postojećih partnerstava, otvaraju se mogućnosti za nove ideje i prilagodbu mehanizama djelovanja na lokalitetima gdje još uvijek ne postoji ozvaničena alijansa ključnih aktera na tržištu rada.

Budite s nama i dalje i saznajte više o uspjehu lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH jer ona zaista djeluju!

Europa.ba