Babina bašta u srcu Petrovca

U mjestu obnovljenog života i novog početka, okružena padinama Klekovače, Oštrelja i Srnetice nalazi se Babina bašta. Ovaj jedinstveni preduzetnički poduhvat plasteničke proizvodnje kojim vješto rukovodi Snježana Pećanac jedan od korisnika ‘Karte za posao’, projekta koji finansira Evropska unija u okviru programa EU4Business – za konkurentnu i  inovativnu domaću ekonomiju.

Snježana je cijeli svoj radni vijek nezaposlena. Provela ga je na svom porodičnom domaćinstvu, gdje je zajedno sa suprugom i trojicom sinova radila na formiranju svog porodičnog imanja. Iako su većinom živjeli su od poljoprivrede i stočarstva, aktivno su se bavili proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda.

Kada upoznate ovu vrijednu i upornu ženu, ona će vam s ponosom reći da je njena biznis ideja već u poodmakloj fazi i da je zahvaljujući podršci EU4Business projekta, plastenička proizvodnja postala njena svakodnevica. Sadni materijal je već odavno posađen, tako da uskoro očekuje i prve prinose paprike, paradajza i krastavaca. Vjeruje da je to upravo u skladu sa njenim biznis planom i biznis idejom koja je na obuci koja se izvodi po metodologiji Međunarodne organizacije rada ocijenjena kao ideja sa održivim karakterom.

Iako ‘Karta za posao’ obuhvata područje devet opština sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, te je krajnjim korisnicima omogućeno potpisivanje ugovora o otkupu poljoprivrednih proizvoda, Snježana priznaje da je Babina bašta jedna od rijetkih bašta ove vrste i da na području opštine Petrovac plastenička proizvodnja nije na zavidnom nivou.

„Mještani više proizvode za svoje potrebe, nego za dalji plasman. Moje gazdinstvo koje sam registrovala trenutno nema veliku konkurenciju i zato već imam rezervisana prodajna mjesta na kojima ću plasirati svoje proizvode. Okolina pozitivno reaguje na ovakvu poslovnu ideju, pa su se čak i neki lokalni marketi ponudili da otkupe moje proizvode,“ naglašava Snježana.

Priča porodice Pećanac daje podstreka svima koji žele da se okušaju u poljoprivredi jer kao što Snježana kaže „bilo kakav projekat koji se realizuje na području manjih opština poput Petrovca donosi korist zajednici u cjelini“. Ona ističe da je posebnu korist imala od stručnih predavanja, obuka ali i od svakodnevnih stručnih konsultacija sa projektnim timom. Iako je period pandemije sve to dodatno otežao, tvrdi da je cjelokupan sistem upravljanja projektnim ciklusom za svaku pohvalu.

„Kada se cijeli svijet suočava sa krizom ogromnih razmjera, onda podrška ove vrste, za vas kao pojedinca, ima posebnu i dodatnu vrijednost“, naglašava Snježana i dodaje da će ona, s obzirom na posljedice na globalnom nivou, biti više nego zadovoljna ako uspije plasirati svoje proizvode na tržište. Tek nakon toga će kako tvrdi razmišljati o proširenju proizvodnje kao i pripremi usijeva za ovogodišnju jesenju sjetvu.

Kaže da joj je njena porodica najveća podrška u svemu ovome i da zajedničkim snagama sve postižu jer upravo svako od njih ima svoja zaduženja.

„Nemojte sjediti skrštenih ruku i olako propuštati prilike koje vam se nude. Smatram da svako ko ima bilo kakvu parcelu zemlje, može krenuti u neku svoju priču i proizvesti neki svoj proizvod po principima organske proizvodnje. Iskreno, ja sam najsrećnija kada moja unuka pojede zdrav proizvod. Svaki izazov je težak, ali vjerujte da se sve na kraju isplati“ poručuje Snježana.

Projekat „Poljoprivreda i agroturizam kao šansa za posao“ u okviru EU4Business programa se zasniva na rezultatima prethodnih zajedničkih inicijativa opština Petrovac, Bosanski Petrovac i Ribnik, te Poljoprivredne zadruge „Klekovača“ i Udruženja „GEA“ (u partnerstvu sa zavodima za zapošljavanje, obrazovnim institucijama i privatnim sektorom), a aktivnu ulogu u sprovođenju projekta imaju Turistička organizacija opštine Petrovac Drinić, etno-selo „Čardaklije“, Poljoprivredni fakultet Banja Luka, Banja Luka College i JU Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

EU4Business finansira Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura s ciljem jačanja ekonomije BiH.  EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, a zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Europa.ba