Novi dom za mirne staračke dane uz podršku Evropske unije

Zasijana bašta puna raznovrsnog povrća vraća osjećaj bliskosti sa životom na selu prekinutim usljed prirodne katastrofe iz 2014. godine.

Na terasi ispred nove kuće u travničkom naselju Turbe, 77-godišnja Tidža Skrobo raširenim rukama ukazuje dobrodošlicu gostima.

Tidžina kuća u selu Skrobe poslije katastrofalnih poplava i klizišta u maju 2014. godine više nije sigurna za život, nakon što se uz njene temelje odronilo nekoliko metara zemlje i napravilo provaliju.

Oštećenog sluha, Tidža nije ni čula klizanje ogromnog dijela tla, a prisjeća se kako je prije sedam godina zbog toga bila i zahvalna.

„Nije nana ništa osjetila. Ustala, klanjala sabah, kad zvonce. Pitaju me jesam li vidjela. Kad sam izašla – pa bolje mi što nisam čula“, prisjeća se Tidža i dodaje kako se isti dan preselila kod komšinice u praznu kuću, a nakon naredne zime u iznajmljen stan u Travniku.

„U stanu sam bila k'o u kutiji. K'o u zatvoru sam bila, samo malo vidim kroz prozor“.

Nova kuća u naselju Turbe u kojoj već godinu živi sa dvije kćerke i unukom, jedna je od 423 nova stambena objekta izgrađena u sklopu Programa za oporavak od poplava koji je sa 15 miliona eura finansirala Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske i lokalnim vlastima. Program je proveo UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim opštinama i gradovima.

„Ovdje izađem na svoj balkon, malo oko kuće, malo kopam, sadim. Ko je bježao od sela, zafrk'o se. Na selu je život“, priča ona i dodaje kako za nju u gradu „nema koristi od asfalta“.

Bašta pod prozorom

Kroz prozor nove kuće u naselju Turbe gleda na baštu u kojoj je zasadila kukuruz, tikvu, krompir, paprike, paradajz i drugo povrće od kojeg se porodica zdravo hrani, baš kako je i navikla. Zadovoljne su i njene kćerke.

„Kad uzme čovjek godine isčekivanja… Ona je bila u jednoj dole kući, kiriju plaćala. Hvala dragom Bogu, dočekala je ovdje da se obrahati“, kaže 48-godišnja kćerka Edina Skrobo. „Ja bih samo voljela moja mama ostatak svog života da provede rahat“.

Kada su u maju 2014. godine obilne padavine u Bosni i Hercegovini uzrokovale najtežu prirodnu katastrofu u posljednjih 120 godina, izlile su se rijeke i pokrenula klizišta. Mnoga naselja u padinskim predjelima, zbog nakupljanja velikih količina kiše, njenog slijevanja i naviranja podzemnih voda, stradala su do neupotrebljivosti. Usljed nezapamćenih prirodnih nepogoda, oko 90.000 ljudi je napustilo svoje domove, a posljedice je osjetilo milion osoba.

Ova prirodna nepogoda je pogoršala ionako teške životne uslove najugroženijeg stanovništva, a ekonomska šteta u BiH je procijenjena na oko četiri milijarde maraka. Zahvaljujući EU „Programu za oporavak od poplava“, u proteklih sedam godina je unaprijeđen kvalitet života za više od 610.000 osoba u poplavama i klizištima pogođenim zajednicama kroz obnovu stambenih jedinica, javnih objekata i objekata lokalne infrastrukture.

Korisnici uključeni u aktivnosti Programa su odabrani putem javnog poziva, a pomoć je prioritetno bila namijenjena socijalno i ekonomski ugroženim grupama stanovništva, uključujući starije osobe, domaćinstva sa niskim primanjima, osobe sa poteškoćama u razvoju i druge.  Samo u posljednje četiri godine, ovaj program je trajno zbrinuo skoro 3.000 osoba u 45 opština i gradova u Bosni i Hercegovini, a 213 domaćinstava je dobilo i dodatnu podršku u oblasti ekonomskog osnaživanja, koja će im omogućiti redovne i održive prihode u budućnosti.

Stara sjećanja u novom domu

Porijeklom iz Nevesinja, Tidža se u Skrobe doselila nakon što se udala prije više od pedeset godina. Sa suprugom, koji je umro 2007. godine, odgojila je tri kćerke i sina, koji je zajedno sa svojom suprugom poginuo tokom rata 1995. godine.

Okružena fotografijama na kojima je cijela porodica, Tidža se i danas sjeća svih detalja i pomno rekonstruiše važne događaje iz prošlosti.

Kuća u naselju Turbe njihov je novi dom, oko kojeg im predstoji još puno posla na sređivanju. Nedavno je napravljen drenažni sistem za preusmjeravanje viška vode kojom je bogato i ovo područje.

U međuvremenu, Tidža se posvetila usjevima, a ponekad gleda i serije na televiziji od kojih je, kako kaže, za razliku od vijesti, „neće glava zaboljeti“.

„Samo što me nije mlin mlio i grom bio. Sve sam živo prošla“, kaže Tidža. „Ali hvala Bogu imam snage, što rekla ona ‘da morem o sebi, da budem pri sebi'“.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija sa 12,5 miliona eura u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima.

Europa.ba