Peti sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH

Peti sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i Bosne i Hercegovine, uključujući sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja, održan je 17. juna 2021. Predstavnici Evropske komisije (Komisija) razgovarali su sa mjerodavnim tijelima Bosne i Hercegovine o najnovijim dešavanjima u ovim oblastima. Sastankom su zajedno predsjedali u ime Bosne i Hercegovine g. Dušan Nešković, pomoćnik ministra pri Ministarstvu vanjskih poslova i ekonomskih odnosa, i u ime EU, gđa. Ingrid Jenezova, stalni sekretar pododobora, iz Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore  proširenju.

Komisija je podstakla Bosnu i Hercegovinu da nastavi sa neophodnim reformama i razvojem cjelodržavnih sektorskih strategija i zakonodavstva. Komisija je naglasila da Bosna i Hercegovina još uvijek nije provela preporuke iz Mišljenja i pratećeg Analitičkog izvještaja iz maja 2019, kao ni iz izvještaja za 2020. godinu. Komisija je ohrabrila zemlju da značajnije intenzivira napore za unapređenje institucionalnih i administrativnih kapaciteta, te ubrza usklađivanje zakona i koordinaciju u svim ovim oblastima. Nadalje, nakon ponovljenih prijedloga za uvođenje potpunih carinskih tarifa prema načelu najpovlaštenije nacije na svježu govedinu i svinjetinu iz EU, Komisija je naglasila važnost potpunog poštivanja odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), posebno onih koje se tiču trgovinskih koncesija koje su strane dogovorile.

Što se tiče poljoprivrede i ruralnog razvoja – ključnog sektora za konkurentnost ekonomije i lokalni razvoj Bosne i Hercegovine – Komisija je naglasila potrebu za ubrzanjem pripremnih radova za cjelodržavnu strategiju nakon 2021. uz pomoć IPA (Instrument pretpristupne pomoći) kao ključnog preduslova za sve održive reforme u sektoru i dalju pomoć. Bosna i Hercegovina mora napredovati u usklađivanju mjera podrške širom zemlje i postepeno ih usaglasiti sa pravnom tekovinom EU. Komisija je ponovo pozvala Bosnu i Hercegovinu da prevlada dugotrajni zastoj u popisu poljoprivrednih gazdinstava čije odsustvo ozbiljno ometa poljoprivrednu statistiku i kreiranje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja. Potrebno je još uskladiti poljoprivredne informacione sisteme širom zemlje.

Na polju sigurnosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih pitanja, Komisija je ponovila potrebu za usklađivanjem zakona o sigurnosti hrane i veterinarskim pitanjima na državnom nivou sa najnovijim izmjenama pravne tekovine EU i unapređenjem institucionalnih i administrativnih kapaciteta, uključujući inspekcijske službe. Od ogromne je važnosti da Bosna i Hercegovina poboljša centralne baze podataka, sistem identifikacije i registracije životinja, te da intenzivira praćenje i efikasan nadzor u kontroli bolesti životinja kao što je bjesnilo. Komisija je pozvala Bosnu i Hercegovinu da unaprijedi učinkovitost planova za praćenje rezidua i sistem nacionalnih laboratorija.

Ribarstvene politike u Bosni i Hercegovini moraju se harmonizirati širom zemlje i uskladiti sa pravnom tekovinom EU. Komisija je naglasila važnost ubrzavanja priprema cjelodržavne strategije ribarstva i akvakulture, koja je ključna za osiguranje usklađivanja sa zajedničkom ribarstvenom politikom kao i  dalje pomoći. Bosna i Hercegovina morala bi intenzivirati i rad na izgradnji administrativnih struktura neophodnih za provođenje ribarstvenih politika i kontrolnih mjera. Potrebno je dalje raditi i na prikupljanju podataka i statistici, koji su ključni za planiranje i provođenje politika.

Europa.ba