Od nezaposlenih žena do uspješnih BiH poduzetnica

Imati posao i živjeti od svog rada za mnoge žene u manjim sredinama Bosne i Hercegovine predstavlja neostvarenu težnju, no ovo je drugačija priča. Priča o nekolicini žena koje su uz podršku Evropske unije dobile priliku da svoje znanje i umijeće pretvore u uspješan biznis. Riječ je o poduzeću iz Jablanice koje vodi žena i koje zapošljava žene. Poduzeće je nastalo iz nevladinog Udruženja Most kao inicijativa nekoliko žena da registruju firmu i krenu zajedno putem ženskog poduzetništva i ekonomskog osnaživanja sebe i svojih porodica.

Inicijator priče je Merima Kukić, danas mlada poduzetnica, koja je prošle godine u trenutku izbijanja pandemije Covid-19 ostala bez posla. Šansu da promijeni nastalu situaciju i „skroji“ novi put, Merima je prepoznala u javnom pozivu na preduzetničku obuku „Pokreni svoj posao“ koji je podržala Evropska unija, a koja se izvodi u skladu sa metodologijom Međunarodne organizacije rada. Merima je ideju nesebično podijelila sa ostalim članicama jablaničkog udruženja žena „Most“. Zajedno su prepoznale priliku, odlučile da će se baviti organskom poljoprivredom i pokrenuti vlastiti biznis.

Uvijek mi je bilo uzbudljivo kako se od jednog sjemena razvije plod koji je kasnije na našoj trpezi i koji jedemo. Često mislim o tome šta se sve stavlja u hranu koju mi konzumiramo, pa pretpostavljam da je to dodatno pobudilo moj interes za organsku hranu”, iskrena je Merima i dodaje „Uz znanje koje smo stekli na na obuci u okviru EU4Business projekta, napisale smo biznis plan i danas smo ponosne korisnice granta koji nam je omogućio pokretanje poduzeća pod nazivom MOST M d.o.o Jablanica“.

Osnovna usluga kojom se bavi trenutno njih sedam jeste prerada voća i povrća, no po osnivanju firme ove poduzetnice uvele su i dodatne usluge – catering, usluge šivanja, izrade suvenira te servis za usluge čišćenja. Kažu da uspješno posluju, žive od svog rada i planiraju širenje posla te otvaranje novih radnih mjesta.

Radimo sve – od prijema voća, klasiranja, pranja, mljevenja, cijeđenja, pasterizacije, sterilizacije dok ne dobijemo zdrav, gotov proizvod koji možemo s ponosom plasirati na tržište i ponuditi našim kupcima. Dakle, nudimo im organski proizvod koji ne mogu naći niti kupiti na svakom mjestu“, ističe Ćamila Imamović, jedna od uposlenica Most M d.o.o.

Svjesne su da njihov uspjeh ne bi bio moguć bez EU4Business projekta i podrške EU i ILO koji su ih dodatno osnažili i dali im priliku da sami „kroje“ svoju sudbinu, ali i da grade poslovnu karijeru.

Ova podrška je iznimno značajna za mene jer je dovela do mog zaposlenja, ali i omogućila drugim ženama da dođu do posla. Zahvaljujemo se Evropskoj uniji koja nam je omogućila pokretanje vlastitog biznisa i ostvarenje našeg zajedničkog sna“, ističe Merima Kukić.

Za nas žene je posebno bitan ovaj vid podrške jer smo napokon dobile priliku da radimo i stvaramo neke nove vrijednosti“, dodaje Đenana Ćosić, jedna od radnica u preduzeću Most M d.o.o..

Pokretanje poduzeća im je omogućilo zaposlenje, uspješno poslovanje, širenje poduzetničkog poslovanja i napredak u svim sferama života. No tu nije kraj.

Mi smo uvjerene u kvalitet naših proizvoda i imamo razloga za optimizam jer vjerujemo da ćemo u budućnosti stvoriti uslove za proširenje proizvodnje i zapošljavanje većeg broja žena“, zaključuje Merima.

Sve uspješnije jablaničko poduzeće žena privrednica svojim uspjesima i pozitivnim poslovanjem je primjer kako i žene u BiH hrabro koračaju poduzetničkim koracima. Njihova priča o uspjehu je inspiracija za sve žene u ovoj zemlji, ali i svjedočanstvo o velikom značaju podrške Evropske unije u BiH kroz projekat EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju.

Europa.ba