Evropska unija i UNICEF pokreću program na zapadnom Balkanu i u Turskoj za ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na živote djece i porodica

Podrška će osigurati kontinuitet osnovnih zdravstvenih, dječijih i obrazovnih usluga za djecu i njihove porodice

Evropska unija (EU) i UNICEF najavili su početak programa vrijednog pet miliona eura za ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na najugroženiju djecu i porodice na zapadnom Balkanu i u Turskoj. Partnerski napori će pružiti bolji pristup javnim uslugama koje promoviraju rani dječji razvoj, obrazovanje, zdravstvo i zaštitu za oko 490.000 djece i roditelja kao dio oporavka od pandemije COVID-19.

Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju, Afshan Khan, rekla je: „Na zapadnom Balkanu i u Turskoj, UNICEF-ova saradnja s Evropskom unijom ima za cilj da zaštiti dječje pravo na obrazovanje, zdravlje i zaštitu i osigura da su nacionalni sistemi koji isporučuju usluge pravedniji, sveobuhvatniji i zadovoljavaju potrebe najugroženije djece i roditelja. Gledajući period oporavka od krize COVID-19, ovaj program treba da doprinese izgradnji otpornijih sistema u tim zemljama.”

„Ne možemo si priuštiti generaciju obilježenu efektima COVID-a. Ovim programom pomažemo u pružanju kontinuiranog pristupa osnovnim uslugama brige o djeci za gotovo pola miliona djece i roditelja. To će uključivati pružanje digitalnih alata i kvalitetnog digitalnog sadržaja porodicama u udaljenim područjima, podržavanje nastavka zdravstvenih i prehrambenih usluga i poboljšanje dostupnosti usluga ranog djetinjstva. Ovo je dio širih napora EU da podrži zapadni Balkan i Tursku u njihovom odgovoru na pandemiju i umanji utjecaj koji ima na najugroženije skupine“, rekla je Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za zapadni Balkan, Generalni direktorat za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Višesektorski program Evropske unije i UNICEF-a ojačat će napore u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj u cilju poboljšanja pristupa osnovnim uslugama, uvođenja novih vrsta podrške djeci i porodicama i izgradnje kapacitete ključnih radnika u svim sektorima.

U Bosni i Hercegovini porodice su doživjele značajne poremećaje u zdravstvenim uslugama. Sigurno ponovno otvaranje škola zahtijeva ogroman napor i podršku. Pandemija koja je rezultirala smanjenim pristupom uslugama socijalne zaštite ostavila je žene i djecu izložene nasilju, zlostavljanju, eksploataciji i zanemarivanju, posebno najugroženije grupe poput djece sa invaliditetom, romske djece i djece u pokretu. UNICEF u Bosni i Hercegovini identificirao je nekoliko prioritetnih područja za odgovor na krizu, a to je podrška zdravstvenom sistemu, uključujući rutinsku imunizaciju i mentalno zdravlje, nabavku higijenskih potrepština, pristup kvalitetnom obrazovanju, dječjoj i socijalnoj zaštiti i komunikaciju o riziku.

* Ova oznaka ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa SB UN 1244 i mišljenjem ICJ-a o proglašenju neovisnosti Kosova

Financiranje programa dio je paketa pomoći EU za zapadni Balkan kao odgovor na COVID-19, koji trenutno premašuje 3,3 milijarde eura. Tim Evropa su također dali doprinos od 2,2 milijarde eura za COVAX, uključujući milijardu eura EU sredstava.

Europa.ba