Zajednička izjava EU u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Misije OSCE-a u BiH i Švedske ambasade u BiH, u svojstvu države koja predsjedava OSCE-om u 2021., povodom nedavnih napada na Ured disciplinskog tužioca

Nepristrasno, odgovorno i efikasno pravosuđe od suštinske je važnosti za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

U tom pogledu, Ured disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) presudan je za osiguravanje garancije da svi nosioci pravosudnih funkcija i članovi VSTV-a u BiH promovišu ove principe i pridržavaju se najviših etičkih standarda.

EU je u Analitičkom izvještaju koji prati Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji, preporučila „jačanje operativne autonomije i nezavisnosti u donošenju odluka Ureda disciplinskog tužioca” te smanjenje mogućnosti “neprimjerenog uplitanja”.

Da bi se vratilo povjerenje građana u pravosuđe, potrebno je, između ostalog, osigurati da Ured disciplinskog tužioca može provoditi svoj mandat nezavisno i nepristrasno, bez ikakvog neprimjerenog pritiska ili ličnih napada na integritet njegovih članova. Podržavamo funkcionalnu nezavisnost Ureda disciplinskog tužioca i njegov važan posao, te sve napore koji će obezbijediti da se niko ne upliće u njegove istrage.

 

 

Europa.ba