Zajednička izjava Ambasade SAD-a i Evropske unije u BiH o izboru novog rukovodstva VSTV-a

Primili smo k znanju jučerašnje izbore Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za novog predsjednika, potpredsjednike i stalnog člana ove institucije. Zahvaljujemo se sutkinji Saneli Gorušanović-Butigan na konstruktivnoj ulozi u osiguravanju kontinuiteta aktivnosti Vijeća tokom prelaznog perioda. Ovim imenovanjima bi se bi trebao okrenuti novi list i započeti novo poglavlje.

Očekujemo da novo rukovodstvo VSTV-a hitno ubrza pravosudne reforme koje su neophodne za integraciju Bosne i Hercegovine u EU. Naredni koraci VSTV-a će odredit njegov kredibilitet naspram javnosti kao i donatorskoj zajednici koja pomaže ovu instituciju. Kredibilan, transparentan i pouzdan VSTV preduvjet je za funkcionisanje vladavine prava u BiH. Očekujemo od članova VSTV-a da vode svojim primjerom.

Glavni prioritet VSTV-a trebala bi biti temeljita provedba izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u koje se odnose na integritet, a nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji trenutni nacrt. Izmjene i dopune Zakona kojima se uspostavlja sistem provjera imovine, pravni lijek za odluke o imenovanjima, regulisanje sukoba interesa članova VSTV-a, poboljšane odredbe o razrješenju članova VSTV-a, te poboljšani disciplinski postupci za sudije i tužioce, sveukupno će ojačati integritet nosilaca pravosudnih funkcija.

To uključuje uspostavljanje Odjela za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, zaduženog za provjeru izjava o imovinskom stanju, istovremeno osiguravajući da unapređenje praksi imenovanja i ocjenjivanja rada ostaje prioritet. U skladu sa preporukama iz Priebeovog izvještaja, VSTV mora uspostaviti rigorozan i kredibilan sistem provjera izjava o imovini kako bi počeo sa vraćanjem povjerenja javnosti u ovu instituciju i cjelokupno pravosuđe.

Evropska unija u BiH i Ambasada SAD-a, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima, te, što je najvažnije, građanima BiH, nastavit će pomno pratiti rad VSTV-a i cjelokupnog pravosuđa. Podržavamo konstruktivne korake s ciljem vraćanja povjerenja i unaprjeđenja funkcionisanja vladavine prava i učinkovitosti, integriteta i odgovornosti pravosuđa.

Europa.ba