Peti sastanak Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku

Brisel/Sarajevo – Peti sastanak Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između EU i Bosne i Hercegovine održan je 19. i 20. novembra. Sastankom su ispred BiH predsjedavali Vera Letica, pomoćnica ministra pri Ministarstvu finansija/financija i trezora BiH i Uwe Stamm, šef jedinice pri Generalnom direktoratu za ekonomska i finansijska pitanja Evropske komisije.

Pododbor se osvrnuo na najvažnija ekonomska kretanja i reforme tokom protekle godine, uključujući efekte Covid-19 pandemije. Učesnici su razgovarali o makroekonomskoj stabilnosti, fiskalnoj politici, funkcionisanju tržišne ekonomije, konkurentnosti i produktivnosti privrede, javnoj internoj finansijskoj kontroli i statistikama. Očekuje se da će dalje širenje COVID-19 i globalna ekonomska kriza negativno uticati na socioekonomsku situaciju u zemlji. U ovim teškim vremenima, EU je i dalje snažno angažovana na pružanju pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju socijalnih i ekonomskih efekata pandemije. Pomoć uključuje do 250 miliona eura makrofinansijske pomoći kroz zajam za zadovoljavanje povećanih potreba za vanjskim i budžetskim finansiranjem.

Kvalitetu ekonomskog upravljanja narušava nedovoljna saradnja na entitetskim i državnom nivou. Komisija je podsjetila da neadekvatno poslovno okruženje, niska stopa investicija, značajne slabosti na tržištu rada i obrazovnom sistemu zemlje, slab kvalitet fiskalnog upravljanja, visok utjecaj države na ekonomiju, slaba vladavina zakona i nedostatak inovacija i dalje predstavljaju prepreku dugoročnom rastu i konvergenciji. Komisija je naglasila snažnu potrebu za učinkovitim i dobro koordiniranim strukturnim reformama, imajući u vidu da su strukturne slabosti pogoršane pandemijom Covid-19. Komisija je podsjetila da je kvalitet fiskalnog upravljanja i dalje nizak, uz izostanak srednjoročnog planiranja, neefikasnost potrošnje (uključujući u javnom zdravstvenom sektoru) i snažan fokus na zadržavanju trenutnih obrazaca potrošnje, posebno kada je riječ o platama u javnom sektoru i socijalnim transferima, zanemarujući pritom neophodne javne investicije. Komisija je pozdravila stabilnost koju podržava aranžman valutnog odbora.

Za oblikovanje ekonomije u kontekstu nakon krize ključan je koordinirani odgovor vlasti kroz politike. Komisija je ohrabrila Bosnu i Hercegovinu da u potpunosti primijeni smjernice politika utvrđenih u Zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga i osigura dosljednu političku podršku, visoku vidljivost, vlasništvo u cijeloj zemlji i usklađenost Programa ekonomskih reformi.

Komisija je ohrabrila BiH da usvoji sveobuhvatan zajednički okvir o javnoj internoj finansijskoj kontroli i upravljačkoj odgovornosti. Što se tiče statistike, Komisija je ponovila da bi Bosna i Hercegovina trebala unaprijediti dostavljanje blagovremenih i iscrpnih statistika u skladu sa standardima EU.

Europa.ba