EU jača zaposlenost mladih na Zapadnom Balkanu sa 10 miliona eura za mala i srednja preduzeća

Preduzeća koja nude zapošljavanje ili obuku mladima na Zapadnom Balkanu dobit će kredite u vrijednosti od 85 miliona eura i to zahvaljujući paketu garancija u iznosu od 10 miliona eura sredstava Evropske unije. Procjenjuje da će 1.200 preduzeća moći koristiti ove kredite, što će im omogućiti kreiranje 1.300 kurseva stručnog usavršavanja, stažiranja i prilika za zapošljavanje mladih.

U zemljama Zapadnog Balkana, mala ili srednja preduzeća čine gotovo 99% svih preduzeća, a zapošljavaju preko 70% radne snage. Istovremeno je stopa nezaposlenosti među mladima najviša u svijetu i kreće se od 28,3% u Albaniji do 55,4% na Kosovu (2018). Veliki broj mladih radi na privremenim poslovima, u neformalnoj ekonomiji i uz čestu neusklađenost vještina sa radnim mjestom.

U cilju rješavanja pitanja nezaposlenosti mladih, kao ključnog ekonomskog i socijalnog izazova za region, EU je putem Evropskog investicionog fonda osigurala dodatne garancije koje će omogućiti bankama u Albaniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu[1] plasman povoljnih kredita za mala i srednja preduzeća (MSP).

Olivér Várhelyi, evropski komesar za susjedstvo i proširenje, istaknuo je: „Nastavljamo pomagati malim i srednjim preduzećima koja nose značajan broj radnih mjesta na Zapadnom Balkanu. Poseban prioritet je podrška preduzećima koja zapošljavaju mlade. Ulaganje u mlade daje zamah jačoj, inovativnijoj i dinamičnijoj ekonomiji u regionu.“

Alessandro Tappi, šef kapitalnih investicija i garancija Evropskog investicijskog fonda, naglašava: „Jačanje MSP-a i stvaranje novih prilika za zapošljavanje mladih je ključ kojim se može otključati ubrzani ekonomski i društveni razvoj na Zapadnom Balkanu. Instrument EU-a za razvoj preduzeća i inovacija na Zapadnom Balkanu predstavlja važan doprinos ekonomskoj i socijalnoj održivosti, a EIF je ponosan zbog prilike da djeluje u ime EU-a i pruža podršku regionu na njegovoj putanji rasta.“

EU pruža podršku u sklopu inicijative „EU za zapošljavanje i preduzetništvo mladih“ koja se provodi u okviru Instrumenta za razvoj i inovaciju preduzeća na Zapadnom Balkanu (WB EDIF).

Opće informacije:

Instrument za razvoj i inovaciju preduzeća na Zapadnom Balkanu (WB EDIF) je sveobuhvatna platforma za finansiranje koja kombinuje zajmove, kapital, garancije, poticajne donacije i tehničku pomoć za podršku rastu malih i srednjih preduzeća. Od 2012. godine, EU je kroz WB EDIF osigurala više od 190 miliona eura, podržala 113.000 radnih mjesta i 5.400 MSP-a širom Zapadnog Balkana.

Garancija na koju se pozivamo u saopštenju za javnost jedan je od četiri stuba WB EDIF-a i jedan od prvih instrumenata iz portfolija garancija na Zapadnom Balkanu. Namjenski je osmišljen za lokalne ekonomije, kako bi se pripremio finansijski ekosistem za implementaciju većih programa garancija koje finansira EU, podržavajući konkurentnost i inovacije, poput Programa za podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (COSME) i EU finansije za inovatore (InnovFin), odnosno Programa zapošljavanja i socijalnih inovacija (EaSI).

U ime EU-a, garantnim stubom WB EDIF-a upravlja Evropski investicioni fond (EIF), iz grupacije Evropske investicijske banke. Temeljna zadaća EIF-a je da podrži evropska mikro, mala i srednja preduzeća kroz pomoć u pristupu finansijama.

EU je finansirala garantni stub WB EDIF-a u ukupnom iznosu od 69,4 miliona eura. Do 2019. samo je kroz ove fondove EU-a podržano preko 3000 MSP-a širom Zapadnog Balkana i mobilizirano ukupno 490 miliona eura kredita po povoljnim uslovima.

Nakon uspjeha inicijalnih instrumenata garancija, u 2019. godini izdvojeno je dodatnih 30 miliona eura od čega je 20 miliona eura namijenjeno za MSP-e u Srbiji. Preostalih 10 miliona eura je sada raspodijeljeno na pet komercijalnih banaka u Albaniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

 

Više informacija:

Instrument za razvoj i inovaciju preduzeća na Zapadnom Balkanu

[1] Intesa Sanpaolo Banka Bosna i Hercegovina, ProCredit Bank Albanija, ProCredit Bank Kosovo, Raiffeisen Bank Albanija i Raiffeisen Bank Kosovo

Europa.ba