EU projektom “Staza stare pruge” u Srednjoj Bosni spojit će se prirodno i povijesno naslijeđe, te otvoriti nova radna mjesta

U Travniku je danas zvanično prezentiran projekat “Staza stare pruge”. Ovaj EU ko-finansirani projekat će kreirati nove turističke proizvode za turiste koji područje Srednje Bosne posjećuju tokom ljeta. Time će se dodatno unaprijediti turistička ponuda za duži boravak i omasovljenje posjetitelja u okviru turizma na otvorenom na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca.

Za projekat “Staza stare pruge”, Evropska unija je izdvojila preko 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business. Projekat će se implementirati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura.

Između ostalog, starom željezničkom prugom uspostavit će se trasa biciklističke staze u dužini od cca 105 km koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, gastronomskom ponudom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.

Očekuje se da će projekat “Staza stare pruge” dovesti do porasta gostiju, prodaje i prihoda među lokalnim mikro, malim i srednjim poduzećima, te do povećanja zaposlenih u sektoru turizma u Srednjoj Bosni.

Prema riječima direktorice REZ Agencije Maje Kišić, cikloturizam danas postaje jedan od najbrže rastućih specifičnih oblika turizma, posebno zbog isticanja neophodne brige o zdravlju i ekologiji kroz povezivanje rekreacije i turističkog doživljaja. Kišić je također dodala da je krajnji očekivani rezultat projekta otvaranje novih poduzeća u turizmu sa novim radnim mjestima.

Projekt menadžer i direktor TZ SBK/KSB Miroslav Matošević istaknuo je da se ključne faze odnose na uspostavu biciklističke staze u skladu sa biciklističkim standardima, uspostavu zahtjevnog ‘bike friendly’ sistema koji će uključiti javna i privatna poduzeća, a čime će se znatno osnažiti biciklistička infrastruktura i povećati ekonomski učinak te podići kvaliteta pružanja turističkih usluga u destinaciji, kao i kreirati sofisticirane web platforme za distribuciju, promociju i korištenje turističkog proizvoda.

Prisutnima se obratio i Tahir Lendo, premijer Vlade SBK/KSB koji je istaknuo da je projekat „Staza stare pruge“ od ogromnog značaja kako za Srednjobosanski kanton, tako i za cijelu BiH.

Projekat provodi Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ Agencija), te Turistička zajednica SBK/KSB (TZ SBK/KSB) i NESA sistemi d.o.o. Travnik.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.