Održan četvrti sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave između EU i BiH

Četvrti sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini održan je 8. jula 2020. godine. Sastankom su zajednički predsjedavali ministar pravde Bosne i Hercegovine, Josip Grubeša, i direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnog direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Genoveva Ruiz-Calavera.

Učesnici su razgovarali o glavnim dešavanjima u oblasti reformi javne uprave, uključujući reformu državne službe i upravljanja javnim finansijama. Evropska komisija je istakla da reforma državne službe i upravljanja javnim finansijama treba donijeti konkretne koristi za građane i ekonomiju. Evropska komisija je pozvala bh. vlasti da ojačaju saradnju kako bi osigurale provedbu ove reforme na svim nivoima.

Što se tiče Strateškog okvira za reformu javne uprave, Evropska komisija je primila k znanju usvajanje Strateškog okvira za reformu javne uprave u entitetu Republika Srpska. Apelovala je da se ministri posvete usvajanju Akcionog plana do kraja jula, povećaju administrativne kapacitete i budžetske resurse za reformu javne uprave na svakom nivou, te uspostave političko tijelo za donošenje odluka o reformi javne uprave. Koordinatori za reformu javne uprave ohrabreni su da uspostave zajednički sistem za nadzor i utrošak u vezi sa implementacijom Akcionog plana, te objave izvještaje o nadzoru iste.

Što se tiče reforme državne službe, Evropska komisija je podcrtala potrebu da se rješava fragmentacija sistema državne službe harmonizacijom zakonodavstva o državnoj službi i upravljanju ljudskih resursima. Ponovila je važnost uspostavljanja državne službe zasnovane na zaslugama, kako bi se time smanjila politička uplitanja. Po pitanju reforme upravljanja javnim finansijama, Komisija je ponovila da Bosna i Hercegovina treba usvojiti strategiju za upravljanje javnim finansijama za cijelu zemlju kako bi mogla dobiti pristup budžetskoj podršci. Pozdravila je opredjeljenje ministara da finaliziraju individualne strategije do kraja novembra 2020. godine, te da usvoje strategiju za cijelu zemlju do 2021. godine.

Evropska komisija je apelovala na bh. vlasti da ubrzaju rad na razvoju i procjeni utroška za Program integrisanja u EU kako bi osigurale blisku koordinaciju kod reformisanja političkog planiranja i sistema budžetiranja na svim nivoima.

Europa.ba