Ambasador EU Sattler dostavio medicinsku pomoć Evropske unije Kliničkom centru u Sarajevu

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, danas je isporučio 4 respiratora Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo. Ovo je dio tekuće pomoći Evropske unije za hitne medicinske potrebe u zemlji koja je nabavljena u skladu sa standardima EU o javnim nabavkama.

“Saradnja i solidarnost u ovim teškim vremenima su neophodne i zbog toga je EU osigurala 7 miliona eura pomoći zdravstvenom sektoru u BiH. Kliničkom centru Sarajevo smo već uručili raznu medicinsku opremu, uključujući veoma sofisticirane aparate za anesteziju, respiratore, opremu za ličnu zaštitu, testove i kontrolne testove. Evropska unija ostaje najlojalniji partner Bosne i Hercegovine i nastavićemo pomagati,” naglasio je ambasador Sattler.

EU pruža podršku zdravstvenom sektoru u BiH u vidu medicinske pomoći da bi pomogla u adekvatnom liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19 i drugih ozbiljnijh bolesti.

Opremu je ispred Kliničkog centra primila direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović koja je tom prilikom izjavila: „Zahvaljujemo se Evropskoj uniji i ambasadoru Sattleru na današnjoj donaciji i podršci u borbi protiv pandemije uzrokovane virusom Covid-19. Vanredni režim rada i okolnosti u kojima se trenutno svi nalazimo iziskuju dodatnu zaštitu u radu s bolesnicima, kao i terapijsku i dijagnostičku opremu. S toga ćemo današnju donaciju iskoristiti u liječenju bolesnika koji imaju potrebu za ovim vidom pomoći. KCUS kao najveća zdravstvena ustanova u BiH zbrinjava bolesnike s područja cijele FBiH i dijela RS.Trenutno raspolažemo sa potrebnom dijagnostičkom, terapijskom i zaštitnom opremom, ali s obzirom da se bilježi porast oboljelih u narednom periodu ćemo zasigurno trebati dodatnu opremu.“

Podrška EU u odgovoru na COVID-19 uključuje i 73,5 miliona eura bespovratnih sredstava za očuvanje radnih mjesta i 250 miliona eura makro-finansijske pomoći.