62 porodice u Bijeljini i Gradiški dobile stanove u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja

Šestdeset i dva stana u novoizgrađenim stambenim zgradama u Bijeljini i Gradiški ukupne vrijednosti od oko 1.4 miliona eura dodijeljene su prošle sedmice porodicama korisnicama Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Do sada je u okviru ovog Programa u Bosni i Hercegovini dodijeljeno više od 1400 stambenih jedinica izbjeglicama, interno raseljenim osobama i povratnicima.

“Nakon našeg dugotrajnog raseljavanja, bolesti i patnje, nevjerovatno je vidjeti kako zrake sunčeve svjetlosti ulaze u naš novi dom”, rekla je Ranka Jovović, koja je u Bijeljini dobila ključeve svog novog doma. Ranka je samohrana majka koja je zajedno sa svoje dvije kćeri, od kojih je jedna teško bolesna, preživjela teško razdoblje raseljavanja.

Evropska unija je najveći donator Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja sa doniranih 236 miliona eura bespovratnih sredstava, od čega više od 63 miliona eura za projekte u Bosni i Hercegovini. Program će obezbijediti trajna stambena rješenja za izbjeglice, interno raseljene osobe i povratnike, kroz izgradnju stanova u stambenim zgradama i obnovu kuća.

Mile Vujašinović, dobitnik stana u Gradiški, nakon što je napustio svoj dom u Pakracu, prije gotovo tri decenije, selio se šest puta. “I dalje ne mogu da vjerujem da imamo stan!” rekao je. “Moja supruga i kćerka su takođe prezadovoljne. Sretni smo što nam se pružila prilika da živimo u ovoj prelijepoj zgradi”. 

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a njegov cilj u Bosni i Hercegovini je izgraditi oko 3200 stambenih jedinica do 2021. godine.

Za više informacija o Programu, pogledajte RHP Operativni izvjestaj za 2019.g. ili posjetite stranicu http://regionalhousingprogramme.org/

Europa.ba