Globalni odgovor na koronavirus: prikupljeno 7,4 milijardi eura za univerzalan pristup cjepivima

Europska komisija je danas tijekom donatorske konferencije za globalni odgovor na koronavirus zabilježila 7,4 milijardi eura, što je jednako 8 milijardi USD, koje su se donatori iz cijelog svijeta obvezali donirati. To uključuje Komisijinu donaciju od 1,4 milijarde eura. Time je gotovo ostvaren početni cilj od 7,5 milijardi eura i solidno je polazište za donatorski maraton na svjetskoj razini, koji počinje danas. Cilj je prikupiti znatna financijska sredstva kako bi se osigurao zajednički razvoj i univerzalna primjena dijagnostike, načina liječenja i cjepiva protiv koronavirusa.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Danas je svijet pokazao iznimno jedinstvo za opće dobro. Vlade i globalne zdravstvene organizacije udružile su snage u borbi protiv koronavirusa. Zahvaljujući toj predanosti na dobrom smo putu da razvijemo, proizvedemo i omogućimo cjepivo za sve. Međutim, to je tek početak. Moramo nastaviti ulagati napore i biti spremni povećati svoj doprinos. Donatorski će se maraton nastaviti. Vlade, civilno društvo i ljudi diljem svijeta moraju se uključiti u globalnu mobilizaciju nade i odlučnosti.

Donatorsku konferenciju zajednički su sazvale Europska unija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija (koja će uskoro predsjedati skupinom G20), Japan, Kraljevina Saudijska Arabija (koja predsjeda skupinom G20), Norveška, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina. Inicijativa je odgovor na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i skupine dionika u području zdravlja na globalnu suradnju radi ubrzanog razvoja, proizvodnje i pravednog pristupa novim ključnim zdravstvenim tehnologijama za borbu protiv koronavirusa na svjetskoj razini. Inicijativa za globalni odgovor na koronavirus sastoji se od triju partnerstava za testiranje, liječenje i prevenciju koji se temelje na jačanju zdravstvenih sustava.

Aktualni donatorski maraton

Danas smo postigli nešto izvanredno, ali i započeli mobilizaciju više resursa. Početni cilj od 7,5 milijardi eura neće biti dovoljan da se osigura distribucija zdravstvenih tehnologija za borbu protiv koronavirusa diljem svijeta jer to podrazumijeva znatne troškove proizvodnje, nabave i distribucije.

Kako bi pridonijela postizanju ciljeva globalnog odgovora na koronavirus, Europska komisija obvezuje se na jednu milijardu eura u obliku bespovratnih sredstava i 400 milijuna eura u jamstvima za zajmove preoblikovanjem prioriteta programa Obzor 2020. (jedna milijarda eura), mehanizma RescEU (80 milijuna eura), Instrumenta za hitnu potporu (150 milijuna eura) i vanjskih instrumenata (170 milijuna eura).

CEPI-ju će se donirati 100 milijuna eura, a Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 158 milijuna eura. Pozivi na podnošenje prijedloga koje financira EU i budući projekti u okviru programa Obzor 2020. bit će usklađeni s ciljevima triju partnerstava i podlijegat će otvorenom pristupu podacima. Financiranje u okviru mehanizma RescEU bit će namijenjeno nabavi, stvaranju zaliha i distribuciji cjepiva, terapeutika i dijagnostike.

Donatori se pozivaju na nastavak sudjelovanja u globalnom odgovoru na koronavirus, pri čemu mogu odabrati za koji prioritet žele donirati – testiranje, liječenje ili prevenciju. Mogu donirati i horizontalnoj sastavnici globalnog odgovora na koronavirus, čiji je cilj pomoći zdravstvenim sustavima u svijetu da se nose s pandemijom.

Komisija će uskoro objaviti raspodjelu iznosa koji je danas prikupljen i koliko će sredstava biti namijenjeno cjepivima, terapeuticima, dijagnostici i jačanju zdravstvenih sustava u vezi s bolešću COVID-19.

Okvir za suradnju za usklađivanje globalnih napora

Univerzalna i pristupačna dostupnost alata za suzbijanje bolesti COVID-19 (ACT Accelerator) bila je glavni cilj poziva na djelovanje globalnih zdravstvenih partnera 24. travnja. Za to su potrebna znatna financijska sredstva i čvrsta suradnička struktura s jasnom svrhom kako bi se osiguralo da se donirani novac dobro iskoristi i kako bi se izbjegla rascjepkanost napora.

Na temelju rasprava s partnerima iz javnog i privatnog sektora te neprofitnim organizacijama, Europska komisija predlaže okvir za suradnju za globalni odgovor inicijative ACT Accelerator. Taj je okvir osmišljen kao koordinacijska struktura za usmjeravanje i nadzor napretka postignutog na svjetskoj razini u ubrzavanju rada na razvoju cjepiva, terapeutika i dijagnostike s univerzalnim pristupom, kao i u jačanju zdravstvenih sustava potrebnom za ostvarivanje tih triju prioriteta.

Okvir za suradnju trebao bi biti vremenski ograničen (dvije godine, s mogućnošću produženja) i proizlaziti iz postojećih organizacija bez stvaranja novih struktura. Prema mišljenju Europske komisije, okvir bi okupio partnere poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Zaklade Billa i Melinde Gates, organizacije Wellcome Trust i neke od zemalja koje su sazvale donatorsku konferenciju te mnoge priznate globalne zdravstvene aktere kao što su CEPI, Savez za cjepiva Gavi, Globalni fond ili UNITAID.

Okosnica okvira bila bi tri partnerstva utemeljena na trima prioritetima globalnog odgovora na koronavirusa. Ona okupljaju industriju, istraživače, zaklade, regulatore i međunarodne organizacije s pristupom „cjelovitog lanca vrijednosti”: od istraživanja do proizvodnje i primjene. Ta tri partnerstva djelovala bi što je moguće autonomnije, uz transverzalni rad na jačanju kapaciteta zdravstvenih sustava te razmjenu znanja i podataka.

Komisija će evidentirati i pratiti obećane donacije do kraja svibnja, ali neće primati uplate na svoje račune: sredstva idu izravno primateljima. Međutim, primatelji neće sami odlučivati o upotrebi donacije, nego će je iskoristiti u dogovoru s partnerstvom. Obveza znači da sva nova cjepiva, dijagnostika i načini liječenja u borbi protiv koronavirusa trebaju biti globalno dostupni po pristupačnoj cijeni, bez obzira na to gdje su razvijeni.

Daljnji koraci

Globalni odgovor mora uključivati i civilno društvo i globalnu zajednicu građana, zbog čega Europska komisija udružuje snage s nevladinim organizacijama kao što je Global Citizen i drugim partnerima.

Savez za cjepiva Gavi organizirat će 4. lipnja globalni sastanak na vrhu o cjepivima, na kojem će se mobilizirati dodatna sredstva za zaštitu sljedeće generacije cjepivima. Svijet se oslanja na rad saveza Gavi da osigura globalnu dostupnost cjepiva, pa će za uspjeh globalnog odgovora na koronavirus biti ključno da se njegove zalihe u potpunosti nadopune.

Kontekst

Globalni odgovor na koronavirus temelji se na obvezi koju su čelnici skupine G20 preuzeli 26. ožujka.

Vodeći se vizijom planeta bez ljudske patnje i zaštićenog od razornih društvenih i gospodarskih posljedica koronavirusa, inicijatorska skupina globalnih zdravstvenih aktera pozvala je na globalno djelovanje u cilju ubrzanog razvoja, proizvodnje i pravednog globalnog pristupa novim ključnim zdravstvenim tehnologijama za borbu protiv koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i inicijatorska skupina dionika u zdravstvu 24. travnja započele su suradnju za ubrzani razvoj, proizvodnju i pravedan globalni pristup alatima za borbu protiv bolesti COVID-19 – ACT Accelerator. Zajedno su objavile poziv na djelovanje.

Europska komisija odgovorila je na taj poziv udruživanjem snaga s globalnim partnerima kako bi se od 4. svibnja 2020. organizirala donatorska konferencija – inicijativa za globalni odgovor na koronavirus.

Financijska sredstva (uključujući doprinos EU) obećana od 30. siječnja 2020., datuma kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila koronavirus hitnom zdravstvenom prijetnjom na svjetskoj razini, računat će se kao dio ciljanih financijskih sredstava u okviru globalnog odgovora na koronavirus uz obvezu da će doprinijeti okviru ACT Accelerator i uskladiti se s njime.

 

Više informacija

Internetska stranica o globalnom odgovoru na koronavirus

Pitanja i odgovori: globalni odgovor na koronavirus

Informativni članak – globalni odgovor na koronavirus

Komisijin odgovor na pandemiju koronavirusa

Europa.ba