Međunarodni dan multilateralizma i diplomatije za mir: video poruka visokog predstavnika i zamjenika predsjednice Josepa Borrella

Danas obilježavamo Međunarodni dan multilateralizma i diplomatije za mir. U vremenima kada smo suočeni s najvećom globalnom zdravstvenom krizom naše generacije, Evropska unija iznova potvrđuje svoju dugogodišnju posvećenost međunarodnoj saradnji i međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima, sa Ujedinjenim narodima u samom srcu ovih napora.

Pandemija koronavirusa podsjeća nas na to koliko smo međusobno povezani i koliko je multilateralna saradnja ključna.

Za pobjedu u borbi protiv virusa koji ne poznaje granice, nema druge opcije nego da udružimo napore u iznalaženju globalnih rješenja.

Multilateralnost je jedini efikasan način suočavanja s prijetnjom s kojom se nijedna zemlja ne može sama nositi i koja utječe na sve nas. U bilo kojoj zemlji niko nije bezbjedan sve dok pandemija bjesni u drugim dijelovima svijeta.

Danas je prilika da izrazimo zahvalnost Ujedinjenim narodima i njihovom radu u odgovoru na krizu. Kako je glad u svijetu u porastu kao rezultat mjera iz odgovora na pandemiju, djelovanje Svjetskog programa za hranu je od presudnog značaja u osiguranju pomoći u hrani kojom se spašavaju životi.

Naravno, Svjetska zdravstvena organizacija također ima ključnu ulogu u suzbijanju širenja virusa. Evropska unija nastavlja podržavati rad Svjetske zdravstvene organizacije također finansijskim putem. Evropska unija i njene države članice zajedno su najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije. Samo u 2019. godini institucije Evropske unije su osigurale 146 miliona eura finansijskih sredstava, a mi smo već izdvojili 114 miliona eura za Plan strateške pripravnosti i odgovora Ujedinjenih naroda, koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija za zemlje sa slabim zdravstvenim sistemom.

Danas je Međunarodni dan multilateralizma, a također i diplomatije za mir. I doista, sprečavanje i razrješenje sukoba je temelj multilateralizma. Evropska unija se pridružuje i podržava poziv generalnog sekretara Ujedinjenih naroda na globalno primirje. Danas više nego ikad, vrijeme je da svi oni koji su uključeni u oružane sukobe bilo gdje u svijetu polože oružje i uključe se u istinske napore kako bi pronašli politička rješenja. I Evropska unija je spremna podržati te napore.

Nema sumnje da će svijet nakon ove krize izgledati znatno drugačije od onoga kojeg sada poznajemo, ali ne znamo kakve će te razlike biti. Razlike će ovisiti o onome što sada radimo.

Dakle, iskoristimo ovu priliku da osiguramo da sutra oblikujemo bolju verziju svijeta, svijeta u kojem jačamo multilateralizam, a ne izolacionizam. Svijeta koji prihvaća bogatstvo naše raznolikosti i štiti naše građane i našu planetu.

Ova kriza je još jednom potvrdila da je multilateralna saradnja jedini put. I naša je kolektivna odgovornost zajednički raditi na tom cilju za buduće generacije. Toliko dugujemo žrtvama koronavirusa.

 

Europa.ba