Online modul o trgovini ljudima dostupan profesionalcima u Bosni i Hercegovini

U vrijeme izbijanja COVID-19 virusa i proglašenja globalne pandemije, saradnja u području zaštite ljudskih prava ostaje jednako važna. Evropska unija i Vijeće Evrope nastavljaju da podržavaju partnere projekta Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini. U ovim vanrednim okolnostima, u okviru programa Horizontal Facility razvijen je novi instrument, online kurs o trgovini ljudima, dostupan profesionalcima koji su uključeni u borbu protiv trgovine ljudima.

Posljednji godišnji izvještaj Grupe eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) navodi da se broj ljudi širom Evrope koji su identifikovani kao žrtve trgovine ljudima gotovo udvrostručio u periodu 2015 – 2018. godine. U isto vrijeme Bosna i Hercegovina nije napravila nikakav napredak u identifikaciji žrtava – u 2015. godini identificirano je 35, a u 2018. samo 36 žrtava. Također, izvještaj ističe identifikaciju djece žrtava trgovine ljudima i mjere pomoći koje se pružaju djeci žrtvama kao dva najveća nedostatka u primjeni Konvencije Vijeća Evrope o akciji protiv trgovine ljudima.

Iako je projekat prevencije i borbe protiv trgovine ljudima postao dio programa Horizontal Facility tek nedavno, u njenoj drugoj fazi, već demonstrira preuzimanje vlasništva korisnika nad zajedničkim aktivnostima (u ovom slučaju ovog važnog alata) i naporima i predstavlja dobar put ka postizanju održivosti.

Na inicijativu Centra za obuku sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine (CEST FBiH), te u saradnji sa Centrom za obuku sudija i tužilaca Republike Srpske (CEST RS), projekat je pokrenuo inicijalni HELP (Human rights education for legal professionals) modul Vijeća Evrope „Trgovina ljudima“ (HELP THB) na bosanskom jeziku, putem web striminga 31. marta 2020. godine.

Prilagođen specifičnim potrebama pravnih stručnjaka i pravnom sistemu u BiH, online kurs „Trgovina ljudima“ ima za cilj jačanje kapaciteta pravnih stručnjaka za otkrivanje, identifikaciju, istragu, procesuiranje i kažnjavanje slučajeva trgovine ljudima i zaštitu prava žrtava u skladu sa standardima Konvencija Vijeća Europe o akciji protiv trgovine ljudima .

Do 6. aprila 15 učesnika – sudaca, tužitelja, stručnih saradnika, pravnih savjetnika, iz BiH se prijavilo za online kurs. Kurs vodi gđa Adisa Zahiragić, sutkinja i edukatorica u CEST FBiH, uz podršku HELP Odjela Vijeća Europe i koautorice kursa, gđe. Liliane Sorrentino. Projekat HF20 koristi ovu priliku za promociju pravnih instrumenata Vijeća Europe, kao i za predstavljanje prednosti i koristi „internetskih“ obuka sucima i tužiteljima.

Iskazan interes i inicijativa jednog od glavnih korisnika akcije HF20 u organiziranju zajedničke aktivnosti koja će pravnim stručnjacima pružiti koristan alat u sprječavanju i suzbijanju trgovine ljudima, uprkos izazovima koje je postavila globalna pandemija je veoma značajan i ohrabrujući. Predstavnici CEST RS i CEST FBiH uvrstili su online kurs Vijeća Evrope “Trgovina ljudima“ na popis osnovnih i stručnih programa obuke za 2020. godinu.

Europa.ba