Međunarodni dan Roma: Zajednička izjava potpredsjednice Vĕre Jourová i komesarke Helene Dalli

Uoči Međunarodnog dana Roma, 8. aprila, potpredsjednica Vĕra Jourová i komesarka za ravnopravnost Helena Dalli izdale su sljedeću izjavu:

„Nalazimo se u vanrednim vremenima globalne krize. Vidimo prelijepe primjere solidarnosti, gdje ljudi pomažu jedni drugima, ali i primjere onih koji koriste situaciju za širenje straha, bijesa i mržnje, a čija su meta često one najugroženije i već ozbiljno diskriminirane grupe, poput Roma.

Ovaj dan treba biti podsjetnik da Romi, kao najveća evropska etnička manjina, vijekovima daju svoj doprinos evropskoj raznolikosti i obogaćuju našu baštinu.

Ponovo su u porastu govor mržnje na internetu i izmišljene priče usmjerene protiv Roma. Mnogi Romi u Evropi i dalje su suočeni sa antigipsizmom, diskriminacijom i socioekonomskom isključenošću u svakodnevnom životu, uprkos nacionalnim i propisima EU-a o zabrani diskriminacije. Negativni stereotipi i predrasude i dalje su itekako prisutni u našem društvu.

Moramo bolje djelovati. Zbog toga će Komisija predstaviti još snažniju strategiju za ravnopravnost Roma i njihovu inkluziju u evropsko društvo.

U ovakvim vremenima moraju se uložiti veći napori kako bi se osigurala inkluzija Roma u društvo i njihov jednak pristup osnovnim potrebama, radi njihove zaštita od zaraza. Moramo biti ujedinjeni. Jedini način za prevazilaženje krize jeste zajedničko djelovanje. Ako može biti nešto zaraznije od virusa, onda je to naša solidarnost. Evropljani se sada moraju zauzeti jedni za druge. Takvi smo.“

Opće informacije

Romi su najveća manjinska zajednica u Evropi, sa 6 miliona u EU i 4 miliona Roma koji žive u regiji proširenja (Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Turska). Ipak, Romi se godinama suočavaju sa nejednakostima, socijalnom isključenošću, diskriminacijom i marginalizacijom.

Trenutni okvir EU za integraciju Roma važi do 2020. godine. Vijeće, Evropski parlament kao i organizacije civilnog društva pozvali su Komisiju da pripremi i usvoji novu inicijativu EU-a o politikama za Rome nakon 2020. godine. Pripreme su već u toku za predstavljanje takve inicijative.

Povodom međunarodnog dana Roma, Komisija je predstavila video s ciljem podizanja svijesti, dostupan na svim službenim jezicima EU.

Za više informacija:

Roma video – Equal opportunities, version 1

Roma video – Equal opportunities, version 2

The 2019 report on the implementation of Roma inclusion measures in the Member States

Fundamental Rights Agency report: ‘Roma women in nine EU Member States

Fundamental Rights Agency report: ‘A persisting concern: antigypsyism as a barrier to Roma inclusion

Racial Discrimination in education and EU equality law report

Europa.ba