Dijalog Beograda i Prištine: EU imenovao novog specijalnog predstavnika

Vijeće je danas imenovalo g. Miroslava Lajčáka specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja zapadnog Balkana.

Novi specijalni predstavnik EU-a bit će zadužen za postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova[1], unapređenje dobrosusjedskih odnosa i pomirenja među partnerima sa zapadnog Balkana, pomoć tim partnerima u prevladavanju nasljeđa iz prošlosti te doprinos dosljednosti i učinkovitosti djelovanja EU-a na zapadnom Balkanu.

G. Lajčák odmah će stupiti na dužnost, a bit će imenovan na početni mandat od 12 mjeseci.

G. Lajčák slovački je diplomat koji je u prošlosti obnašao dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke i predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda tijekom njezina 72. zasjedanja (2017. i 2018.). Od 2007. do 2009. bio je specijalni predstavnik EU-a za Bosnu i Hercegovinu, a istodobno je ondje bio i u svojstvu visokog predstavnika međunarodne zajednice. Kao osobni izaslanik visokog predstavnika EU-a g. Lajčák je 2006. u ime Evropske unije vodio pregovore o referendumu o neovisnosti Crne Gore te ga je organizirao i nadzirao.

Specijalni predstavnici EU-a promiču politike i interese EU-a u određenim regijama i zemljama te se bave pitanjima koja izazivaju posebnu zabrinutost ili interes EU-a. Imaju aktivnu ulogu u nastojanjima da se učvrste reforme, stabilnost i vladavina prava. Prvi specijalni predstavnici EU-a imenovani su 1996. Trenutačno njih devet podupire rad visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.


[1] Ovim se nazivom ne dovode u pitanje stajališta o statusu te je on u skladu s RVSUN-om 1244 (1999) i mišljenjem Međunarodnog suda o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Europa.ba