Izjava Visokog predstavnika u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije, 21. marta 2020.

U Evropi i svijetu svi se umovi usmjeravaju na mjere za suzbijanje pandemije covida-19 i ublažavanje posljedica krize. Evropska unija radi na svim područjima kako bi poduprla te napore. Najnovije informacije nalaze se na posebnim internetskim stranicama Evropske komisije posvećenima ovoj temi. Koristimo se ovom prilikom da zahvalimo svima koji neumorno rade na sprečavanju širenja te pandemije i na pružanju skrbi onima kojima je potrebna, svuda u svijetu.

Internetske stranice Evropske komisije o zajedničkom europskom odgovoru na pandemiju covida-19.

Povodom Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije, 21. marta 2020., Evropska unija ponovno ističe svoju nepokolebljivu predanost borbi protiv rasizma i ksenofobije te svih drugih oblika netolerancije. Ne samo na taj dan, već svakodnevno.

Napadi unutar Evropske unije i u inozemstvu pokazuju da postoji stalna potreba za pojačavanjem napora i poduzimanjem mjera za sprečavanje zločina iz mržnje, diskriminacije, rasizma, ksenofobije i s njima povezane netolerancije. EU je odlučan u tome da jednom zauvijek okonča ta nedjela. Rasna diskriminacija u suprotnosti je s vrijednostima i načelima Evropske unije: univerzalnim ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Nikada je nećemo tolerirati.

EU poduzima snažne mjere kako bi osigurao učinkovitu provedbu zakona EU kojima se zabranjuje svaka pojava rasne ili etničke diskriminacije. Odlučni smo u tome da iskorijenimo rasistički i ksenofobni govor, i na internetu i izvan njega. Povećavamo potporu civilnom društvu, lokalnim tijelima i drugim partnerima, među ostalim i financiranjem. I dalje nastojimo olakšati razmjenu najbolje prakse putem posebnih platformi, kao što je Skupina EU na visokoj razini za suzbijanje rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije.

Uzajamna tolerancija i razumijevanje među zajednicama nikada nisu bili potrebniji. I dalje ćemo posvećivati posebnu pozornost bojaznima onih koji su posebno pogođeni, uključujući romsku, židovsku i muslimansku zajednicu.

Izvan Evropske unije podupirat ćemo one koji rade na iskorjenjivanju rasno motivirane diskriminacije u cijelom svijetu, među ostalim putem financiranja namjenskih projekata. Svojim djelovanjem omogućujemo, na primjer, da se djeca i mladi koji su pripadnici etničkih manjina u Vijetnamu služe digitalnim prostorom za bolje razumijevanje i ostvarivanje svojih prava. Osnažujemo udružene glasove i izražavanje zabrinutosti oslobođenih halija u Nepalu u borbi protiv bilo kakvog oblika prinudnog rada. Osnažujemo Rome time što poboljšavamo njihov pristup pravosuđu. Borimo se protiv zločinâ iz mržnje u nehomogenim gradovima s miješanim židovsko-arapskim stanovništvom. Pružamo besplatnu pravnu i psihosocijalnu pomoć marginaliziranim zajednicama.

U radu na uklanjanju rasne diskriminacije u zemlji i u inozemstvu nastavit ćemo suradnju s partnerskim zemljama, civilnim društvom, borcima za ljudska prava i međunarodnim organizacijama kao što su Organizacija za sigurnost i suradnju u Evropi, Vijeće Evrope i druge regionalne organizacije širom svijeta te s Ujedinjenim narodima. Evropska unija nastavit će se boriti za globalno ukidanje rasne diskriminacije kako bi se pobrinula da sva ljudska bića budu slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, što je proglašeno u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Europa.ba