Izjava Vijeća za vanjske poslove

Ministri i ministrice vanjskih poslova EU sastali su se danas na izvanrednom sastanku Vijeća kako bi raspravljali o krizi u Idlibu i stanju na vanjskim granicama EU s Turskom.

Iako EU uvažava povećan teret migracija i rizike s kojima se Turska suočava na svojem državnom području te znatne napore koje je uložila primanjem 3,7 miliona migranata i izbjeglica, istodobno ponavlja ozbiljnu zabrinutost zbog stanja na grčko-turskoj granici i odlučno odbija tursko korištenje migracijskim pritiskom u političke svrhe. Ovakvo stanje na vanjskoj granici EU nije prihvatljivo. EU i njene države članice i dalje su odlučne učinkovito štititi vanjske granice EU. Nezakoniti prelasci neće se tolerirati. U tom će pogledu EU i njegove države članice poduzeti sve potrebne mjere, u skladu s pravom EU i međunarodnim pravom. Migrante ne bi trebalo poticati na to da pokušavaju nezakonito prijeći kopnenim ili morskim putem. Vijeće poziva tursku vladu te sve aktere i organizacije na terenu da prenesu ovu poruku i suzbijaju širenje lažnih informacija.

EU također ponavlja svoju punu solidarnost s Grčkom, koja se suočava s dosad nezabilježenom situacijom, kao i s Bugarskom, Ciprom i drugim državama članicama koje bi mogle biti slično pogođene, među ostalim u pogledu napora u vezi s upravljanjem vanjskim granicama EU. Vijeće pozdravlja praktičnu pomoć koju je Komisija najavila 4. marta 2020. U vezi s time nastavit će se i bliska suradnja sa zapadnobalkanskim partnerima.

Vijeće podsjeća da očekuje od Turske da u potpunosti provede odredbe Zajedničke izjave iz 2016. u pogledu svih država članica. Tom se izjavom ostvaruju konkretni rezultati, među ostalim podupiranjem znatnih napora koje Turska ulaže u primanje migranata i izbjeglica. I EU i Turska imaju koristi od nastavka te suradnje i predanosti.

U Idlibu nedavna i trajna ofenziva sirijskog režima i njegovih saveznika, uključujući Rusiju, uzrokuje neizmjernu ljudsku patnju te je pokrenula najgoru humanitarnu krizu od početka sukoba u Siriji.

Vijeće poziva na hitno smirivanje sukoba u Siriji kako bi se izbjeglo prerastanje u međunarodni vojni sukob te spriječila daljnja patnja. Vijeće žali zbog izgubljenih života. Vijeće također uvažava tešku situaciju s kojom se Turska suočava zbog ofenzive u Idlibu i njezinih posljedica.

Te poruke dostavljaju se svim ključnim stranama. EU surađuje s drugim međunarodnim partnerima, uključujući UN, NATO i SAD, čime je jasan međunarodni konsenzus o potrebi smirivanja i trajnog prekida vatre snažno ojačan.

Vijeće prima na znanje ishod sastanka Rusije i Turske koji je jučer održan u Moskvi i najoštrije ponavlja svoj poziv svim stranama da zadrže neposredan i održiv prekid vatre, zajamče zaštitu civila na tlu i iz zraka te omoguće međunarodnoj zajednici da neometano dostavlja humanitarnu pomoć.

Iako Evropska unija prepoznaje činjenicu da su u regiji prisutne terorističke skupine uvrštene na popis UN-a, neselektivni napadi sirijskog režima i njihovih saveznika i uništenje civilne infrastrukture, uključujući zdravstvene ustanove, škole i naselja za raseljene osobe, ne mogu se opravdati ni pod kojim okolnostima i moraju se zaustaviti. Ponovno ističemo stajalište EU da bi svi počinitelji ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti trebali odgovarati za svoja djela.

Vijeće snažno poziva sirijski režim da ponovno pristupi pregovorima i ponavlja da je za svako održivo rješenje krize potrebna istinska politička tranzicija u skladu s RVSUN-om 2254 i Priopćenjem iz Ženeve koje su sirijske strane dogovorile u okviru ženevskog procesa pod vodstvom UN-a, te je i dalje predano jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Sirije. EU će aktivno promicati obnovljene, usklađene napore međunarodne zajednice kako bi se pristupilo rješavanju sirijske krize i otvorio put za političko rješenje.

EU se prioritetno bavi humanitarnim stanjem. Evropska komisija namijenila je dodatnih 60 milijuna EUR u humanitarnoj pomoći za sjeverozapadnu Siriju, među ostalim u pograničnim područjima, te se obvezala povećati pomoć civilnom stanovništvu u sjeverozapadnoj Siriji. Humanitarna pomoć isporučuje se kako bi se riješile hitne potrebe za smještajem, medicinskom potporom i hranom za oko milijun osoba raseljenih tijekom proteklih tjedana, kao i za sve druge Sirijce kojima je potrebna pomoć u regiji Idlib. I dalje mora biti omogućen siguran, kontinuiran i hitan pristup stanovništvu kojem je potrebna pomoć, potpuno u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. EU odlučno poziva na proširenje RVSUN-a 2165 na prekogranični pristup kako bi se osiguralo da humanitarna pomoć, uključujući medicinsku i kiruršku opremu, preko najizravnijih ruta stigne do ljudi diljem Sirije kojima je potrebna pomoć.

Europa.ba