Klimatske promjene: Vijeće donijelo dugoročnu strategiju EU za podnošenje UNFCCC-u

Vijeće je danas u ime Evropske unije i njezinih država članica donijelo dugoročnu strategiju EU za razvoj u smjeru niskih razina emisija stakleničkih plinova. Ona će se sad, u skladu s Pariškim sporazumom, proslijediti Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC).

Strategija EU podsjetnik je na potpunu predanost Evropske unije i njezinih država članica Pariškom sporazumu i njegovim dugoročnim ciljevima. Upućuje na potvrdu Evropskog vijeća, u skladu sa zaključcima sa sastanka 12. decembra 2019., da je cilj postizanje klimatske neutralnosti EU do 2050. Evropska unija i njezine države članice postigle su dogovor o ambicioznoj socijalnoj i gospodarskoj preobrazbi i provode tu preobrazbu u djelo te na taj način nastoje potaknuti globalno djelovanje u području klime i pokazati da prijelaz na klimatsku neutralnost nije samo prijeko potreban, već i izvediv i poželjan.

Svaka država članica također treba izraditi vlastitu nacionalnu strategiju za podnošenje UNFCCC-u. EU poziva sve stranke Pariškog sporazuma da, u skladu s tim sporazumom, dostave svoje strategije do 2020.

Europa.ba