136 certificiranih predavača iz oblasti javnih nabavki u BiH

U sklopu projekta kojeg financira Evropska unija „Jačanje sistema javnih nabavki u BiH“, danas  je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održana svečanost dodjele certifikata ovlaštenim predavačima iz oblasti javnih nabavki. Ukupno 66 predavača  je certificirano u okviru ovog projekta,  čime će se poboljšati proces primjene adekvatnih pravila i procedura javnih nabavki.

Šef Sektora operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Europske unije u BiH Nicolas Bizel je istaknuo da su obuka i izgradnja kapaciteta službenika uključenih u aktivnosti javnih nabavki, kao i upotreba informacijskih tehnologija, poput e-nabavke, ključni  za suzbijanje korupcije i smanjenje mogućnosti za prevaru: „Transparentnost, integritet i odgovornost  su neki od osnovnih principa u domeni javnih nabavki, a vi kao ovlašteni predavači ćete ih dalje prenositi onima koje ćete obučavatii tako dati svoj doprinos unapređenju ovog procesa,“ rekao je Bizel.

Projekat  je počeo u februaru 2019. godine, a  finansira ga Europska unija u iznosu od 2 miliona eura Iz IPA II sredstava. Cilj projekta je  unapređenje učinkovitosti, efektivnosti i transparentnosti sustava javnih nabavki u Bosni i Hercegovini u skladu sa EU standardima.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša, istaknuo je doprinos ovog projekta za cjelokupan sustav javnih nabavki u BiH i napomenuo važnost prijenosa znanja i iskustva certificiranih predavača službenicima  koji rade na poslovima javnih nabavki u institucijama na svim razinama vlasti.

V.d. direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin je pozdravio sve prisutne i čestitao ovlaštenim predavačima, te naglasio: „U ovom momentu je potrebno da stavimo fokus na profesionalizaciju javnih nabavki, veliki broj novih ovlaštenih predavača je napredak za cjelokupni sistem javnih nabavki u našoj državi. Ono što je također jako bitno jeste i da rukovodioci u institucijama spoznaju značaj službenika za svaku organizaciju“.

Do sada je u Bosni i Hercegovini bilo 70 ovlaštenih predavača te sa današnjim danom još 66 osoba je certificirano da drži obuke iz oblasti javnih nabavki. Povećanje broja  ovlaštenih predavača na 136 osoba, predstavlja još jedan konkretan korak ka profesionalizaciji poslova javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba