Moć različitosti: učimo jedni od drugih

Prošao je još jedan dan u Privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini, u kojima su smješteni migranti i izbjeglice koji, bježeći od sukoba i siromaštva, žele obnoviti svoj život.

Migrantima se u privremenim prihvatnim centrima u Unsko-sanskom, Sarajevskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu svaki dan nude svježe pripremljena jela. U kuhinji privremenog prihvatnog centra Sedra organiziran je trening za kuhare iz Sedre i Mirala o pripremi poboljšanih menija koji će biti prilagođeniji kulturama iz kojih migranti dolaze.

Zeeshan, prevodioc i kuhar porijeklom iz Karachija u Pakistanu, koji je zanovao porodicu u Bosni i Hercegovini, imao je specifičnu misiju: ​​pokazati kuharima koji rade u ova dva prihvatna centra nove kulinarske vještine.

Njegove instrukcije su bile jako korisne, od primjera načina korištenja đumbira u pripremi obroka, savjeta kako pravilno kuhati rižu, do razgovora o tome kako se hrana priprema i jede u njegovoj domovini, Pakistanu.

„Nikad nisam mogao ni pomisliti da ću u ovim godinama još uvijek učiti. U ovoj kuhinji radim već 20 godina. Prvo kada je ovo bio hotel u kojem su boravili turisti, a sada sam još uvijek ovdje, kuham za migrante“, rekao je Suljo Čaušević, glavni kuhar i koordinator u kuhinji Crvenog križa u Privremenom prihvatnom centru Sedra u općini Cazin.

Ušli smo u kuhinju tačno kada je počela priprema ručka. Dijana, Selma, Ferida i Vesna su kuharice koje pripremaju jela za migrante u Sedri. Na meniju: biryani piletina, tradicionalno indijsko i pakistansko jelo koje se pravi od piletine i basmati riže.

Priprema hrane u privremenim prihvatnim centrima mnogo je napredovala otkad su Crveni križ i IOM, uz podršku Evropske unije, osnovali kuhinje. U početku su se obroci pripremali, koristeći kao osnovu kulinarsku tradiciju u BiH, ali postepeno su uvedeni novi začini i nova jela kako bi se hrana prilagodila različitoj migrantskoj populaciji. Davanjem povratnih informacija o hrani, migranti su dobili priliku da podijele svoje priče što im daje osjećaj vrijednosti i sigurnosti.

Ljudi u pokretu sa sobom nose svoju kulinarsku kulturu, obogaćujući mjesta koja posjećuju i ljude koje upoznaju na svom putu sa svojim običajima, okusima i načinima pripreme hrane.

„Nova jela su dobra. Biryani nas podsjeća na naš dom. Novo jelo sa povrćem je također ukusno“, izjavio je maloljetnik bez pratnje iz Pakistana.

„Hrana je sada mnogo bolja nego prije. Dodatni začini koji se poslužuju su odlična ideja, jer puno ljudi voli začinjenu hranu i mogu dodati začina koliko žele“, rekla je žena iz Sirije nakon što su u trpezariju uvedeni dodatni začini.

Promjene se nisu desile samo u centrima. „Rad u ovoj kuhinji promijenio je način na koji pripremam hranu i za moju porodicu“, rekla je kuharica Dijana. „Moja djeca sada žele staviti curry u sva jela“, smije se i pokazuje nam fotografiju obroka koji je sinoć pripremljen u njenoj kući za njenu porodicu.

Evropska unija podržala je pripremu i distribuciju 2 600 000 obroka za migrante i izbjeglice koji borave u privremenim prihvatnim centrima u 2019. godini. Svi obroci pripremaju se i distribuiraju u skladu s međunarodnim standardima koji garantuju dovoljnu prehrambenu vrijednost i raznolikost.

Projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini” koji omogućava smještaj i hranu za migrante i izbjeglice u BiH finansira Evropska unija, a provodi IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC).