Predstavljen Omnibus mladih dramaturga iz EU i BiH

Evropska unija danas je u Banjoj Luci pokrenula projekat “Omnibus mladih dramaturga iz EU i BiH” kako bi povezala studente, publiku, institucije kulture i medije u cilju promovisanja kreativnog stvaralaštva mladih dramaturga iz čitave Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Projekat ima za cilj da podstakne studente na kreativno stvaralaštvo, promišljanje i formiranje vlastitih stavova, a ne pasivno prihvatanje “serviranih” informacija, a provodit će ga Banjalučko studentsko pozorište u konzoricuju sa AAP-ELECTRONIC iz Banje Luke.

U okviru projekta biti će organizovanje radionica koje će omogućiti održavanje instant pozorišnih predstava u roku od 24 časa na sceni Banjalučkog studentskog pozorišta, kao i izložba fotografija koja će biti održana u Banjoj Luci i nekoliko drugih bh. gradova.

Članovi projektnog tima na čijem čelu je Aleksandar Pejaković već su krenuli sa odabirom najperspektivnijih evropskih dramaturga i studenata dramaturgije sa akademija umjetnosti u Bosni u Hercegovini.

Započet je i rad na adaptaciji prostora Podrum scene u Gospodskoj ulici. Plan izvođenja predstava i radionica (ukupno 20) vezuje se za početke godišnje doba, dakle 21. mart, 21. jun, 23. septembar i 21. decembar 2020. godine. Svečano otvaranje planirano je u martu.

Projekat u potpunosti finansira Evropska unija.

 

Europa.ba