Zajednički radni sastanak EU, političkih aktera u BiH i međunarodnih partnera o ekonomskim reformama

Nakon što su entitetske vlade usvojile paket socio-ekonomskih reformi u oktobru 2019., a kojeg je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo u januaru ove godine, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler će održati zajednički radni sastanak o ekonomskim reformama predstavnika EU, kreatora politika u BiH i ključnih međunarodnih partnera od 12. do 13. februara 2020. u Bijeljini.

Kreatori politika pozvani su kako bi razgovarali o narednim koracima koji bi rezultirali napretkom u ispunjavanju zahtjeva EU, posebno u ekonomskom polju, kao i u konkretnim poboljšanjima životnog standarda bh. građana, a u skladu sa obavezama navedenim u paketu socio-ekonomskih reformi.

Krajnji ciljevi su poboljšati poslovno okruženje, poticati rast i konkurentnost, depolitizirati javna poduzeća, reformisati sistem zdravstvene zaštite i omogućiti bolje prilike za mlade, žene i ranjive grupe.

U decembru 2019. Vijeće EU je pozdravilo Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Pored četrnaest ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju, BiH je pozvana da postigne dogovor i provede socio-ekonomske reformske mjere na svim nivoima vlasti, u skladu s političkim smjernicama Programa ekonomske reforme (ERP).

U okviru prijedloga za unapređenje procesa pristupanja, Evropska komisija je u februaru predložila jaču povezanost s procesom programa ekonomskih reformi u cilju ispunjavanja ekonomskih kriterija.

Europa.ba