Zajednička izjava visokog predstavnika Josepa Borrella i komesara za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyia o imenovanju Vijeća ministara

Pozdravljamo imenovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Nakon godinu dana političkog zastoja, ovim se otvara put za obnovljenu posvećenost političkih stranaka da se omogući napredak zemlje na putu ka EU.

Odnosi između Evropske unije i Bosne i Hercegovine su u odlučujućem momentu nakon što je Vijeće EU podržalo Mišljenje Komisije i u njemu sadržanih 14 ključnih prioriteta u oblastima vladavine prava, temeljnih prava, reforme javne uprave, kao i demokratije. Predstojeća 2020. godina biće važna za Bosnu i Hercegovinu usljed održavanja lokalnih izbora, uključujući u Mostaru.

Naglašavamo hitnost angažmana vlasti na državnom nivou koje je potrebno za utvrđivanje, usvajanje i provođenje novog paketa socijalnih i ekonomskih reformi, a za dobrobit zemlje i njenih građana. Predstojeći rad zahtijeva potpunu posvećenost zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima. Evropska unija je spremna u potpunosti podržati i pratiti Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i sve njene građane u postizanju napretka na putu evropskih integracija.

Europa.ba