Ambasador Sattler i mladi aktivisti obilježili Dan ljudskih prava

Naglašavajući važnost osnaživanja mladih u zaštiti i promociji osnovnih ljudskih prava, Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH obilježio Dan ljudskih prava zajedno sa više od 700 učenika osnovnih i srednjih škola, u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Nakon snažne poruke o narušavanju ljudskih prava širom svijeta kroz flash mob izvedbu, učenici su jasno poslali poruku značaja razumijevanja i poštovanja svojih prava, naročito u kontekstu skorijih primjera kršenja prava najranjivijih grupa kao što su djeca i tretiranja migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini. „Ne možemo i ne smijemo olako shvatati ljudska prava. Čuli ste o tekućim problemima, o tome kako su ugrožena prava djece, žena i ranjivih grupa širom svijeta. Trebate biti svjesni ovih činjenica i nastojati da budete bolji. Evropska unija je ovdje i nastavit će vas podržavati. Poštovanje osnovnih ljudskih prava i vrijednosti i podržavanje branilaca ljudskih prava, a naročito prava žena i djece su u srži prioriteta i politika Evropske unije,“ istakao je ambasador Sattler.

Međunarodni dan ljudskih prava se obilježava 10. decembra i slavi usvajanje Povelje o ljudskih pravima, prvog dokumenta kojim je priznato pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika“. Ombudsmenka za ljudska prava BiH  Jasminka Džumhur je naglasila važnost poštovanja osnovih principa Povelje, kao i obrazovanja mladih o njenom značaju. „Ako mladima ostavljamo odgovornost, ostavljamo im izazov pitanja ljudskih prava u BiH. Imamo negativne demografske trendove, visoki trend odlaska mladih. Bez ljudskog faktora ne možete kreirati razvojne politike. Današnjim događajem nastojimo izgraditi mostove kako bi predstavnici vlasti i mladi zajednički preuzeli odgovornost,“rekla je Džumhur.

Ističući značaj Povelje i važnost zaštite ljudskih prava, Mirovne nagrade su dodijeljene školama i pojedincima koji su uložili značajne napore u cilju promocije i zaštite pomirenja, mira i solidarnosti. Ovim uzorima za nove generacije branilaca ljudskih prava nagrade su uručili ambasador Italije u BiH, Nicola Minasi, ambasadorica Njemačke u BiH, Margret Uebber, dok je ambasador Sattler uručio posebnu nagradu Srednjoj školi Jablanica za njihove napore u promociji i očuvanju ljudskih prava i evropskih vrijednosti.

Osnaženi mladi ljudi, koji poznaju svoja prava i žele živjeti u solidarnosti, jednakosti i toleranciji će biti mnogo uspješniji u očuvanju osnovnih ljudskih prava od prethodnih generacija, naglasili su svi učesnici. Događajem je također pokrenuta kampanja Ureda EU u BiH „EU za Tvoja Prava“ koja će istaći podršku Evropske unije u sektoru demokratije i ljudskih prava te važnost zaštite ljudskih prava svih građana.

Europa.ba