Izjava visokog predstavnika u ime EU o Danu ljudskih prava, 10. decembra 2019.

Ove godine obilježavamo 10. godišnjicu Povelje o temeljnim pravima i 30. godišnjicu Konvencije UN-a o pravima djeteta. Međutim, ta se prava i dalje dovode u pitanje širom svijeta. Posebno su djeca i mladi i dalje glavne žrtve kršenja ljudskih prava. Prisiljeni su tražiti utočište, regrutuju se kao vojnici, prisiljeni su na dječji rad ili su odvojeni od porodice protiv svoje volje.

U mnogim mjestima širom svijeta građani se aktiviraju radi podrške ljudskim pravima. Borci za ljudska prava izlaze na ulice kako bi zatražili da se poštuju njihova prava, bilo da je riječ o civilnim, političkim, ekonomskim, socijalnim ili kulturnim pravima. Osobito su mladi sve aktivniji u zagovaranju svojih prava i zauzimanju za svoju budućnost.

U takvom promjenjivom globalnom okružju Evropska unija i dalje je najveći pobornik multilateralnog sistema. Predstavlja stup promocije i zaštite ljudskih prava. Evropska unija pojačat će svoju dugotrajnu predanost, s naglaskom na novim pitanjima kao što su umjetna inteligencija ili klimatske promjene.

EU ponovno potvrđuje svoju snažnu predanost potpunom ostvarivanju ljudskih prava svih žena i djevojčica. Pojačan angažman Evropske unije kao globalnog aktera rezultirao je 2019. važnim postignućima u okviru Vijeća za ljudska prava i Generalne skupštine UN-a. Konkretno, Evropska unija doprinijela je napretku u području prava djeteta i slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja. Stvorila je konsenzus u vezi s problematičnim stanjem ljudskih prava u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, Mjanmaru i Siriji. Evropska unija nastavlja saradnju s civilnim društvom, borcima za ljudska prava, akademskom zajednicom, privatnim sektorom i mnogim drugima kako bi se ostvario napredak u pogledu ljudskih prava.

Forum EU i nevladinih organizacija, koji se sastao u Briselu 3. i 4. decembra uz učešće oko 200 aktivista civilnog društva i boraca za ljudska prava, ispitao je ulogu Evropske unije u promovisanju pravedne budućnosti okoliša i dao preporuke o mogućim ciljanim djelovanjima. Upravljanje zemljištem i prirodnim resursima jedan je od najvećih izazova s kojima se svijet danas suočava. Evropska unija prepoznaje važnost rada boraca za ljudska prava, koji se često suočavaju s vrlo opasnim okolnostima i djeluju uz veliku ličnu žrtvu. Evropska unija poziva sve partnere da borcima za ljudska prava omoguće rad u sigurnom i poticajnom okružju, bez ometanja i nesigurnosti.

Evropska unija nastavit će štititi, promovisati i ispunjavati ljudska prava zajedno sa svim zemljama, organizacijama i pojedincima koji su uključeni u pružanje djelotvornih i inovativnih odgovora na postojeće i nove izazove. Postigli smo puno, ali potrebno je učiniti još mnogo više.

Europa.ba