Obilježen Međunarodni dan volontera

(Sarajevo, 05.12.2019.) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) je kroz Projekat Izgradnje efikasnog pravosuđa u službi građana kojeg finansira Evropska unija, podržalo obilježavanje Međunarodnog dana volontera.

U okviru manifestacije “Galerija volonterizma“, održane 05.12.2019. godine u Sarajevu, VSTV BiH je uz finansijsku podršku Evropske unije nagradilo tri osnovne škole: JU Osnovna škola Čapljina, JU Osnovna škola ”Bristovi”- Bugojno i JU OŠ ”Tina Ujevića” Vitina – Ljubuški loptama za fudbal, košarku i odbojku. Svaka škola je dobila po 15 lopti (5 za košarku, 5 za odbojku i 5 za fudbal). Ove škole su tokom 2019. godine bile izrazito kreativne u odabiru volonterskih aktivnosti, pokazale su visok nivo odgovornosti i ostvarile više volonterskih sati nego što je planirano.

“U ime kolektiva i u svoje lično ime želim da se zahvalim na nagradi koju smo dobili od vaše ustanove. U našu školu dolaze učenici iz 7 sela i zaseoka te jedinu mogućnost za sportske aktivnosti imaju tokom boravka u školi. Sredstva koja dobijemo od Ministarstva obrazovanja SBK su nedovoljna da bismo kupili sportsku opremu. Ova nagrada će nam poboljšati kvalitet aktivnosti na časovima tjelesnog odgoja i omogućiti djeci da se bolje  pripreme za sportska takmičenja koja imamo na nivou općine Bugojno. Veliko hvala i u ime svih učenika Osnovne škole Bristovi.“ istakla je Rasma Hadžić, direktorica JU Osnovne škole Bristovi – Bugojno.

Tokom manifestacije, predstavnici projektnog tima „Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana“ su razgovarali sa učenicima o važnosti pravde u BiH i tom prilikom im podijelili slikovnice “Zašto je pravda važna?“. Učenici su se upoznali sa osnovnim pojmovima iz pravosuđa te iskazali želju da posjete sudnicu i vide kako izgleda jedan radni dan uposlenih u sudovima. VSTV BiH će uz finansijsku podršku Evropske unije, u narednom periodu, omogućiti učenicima iz cijele BiH da posjete sudove i upoznaju se sa zanimanjima i radom u pravosudnim institucijama.

Prepoznajući značaj volontiranja, omladinskog aktivizma kao i doprinošenja lokalnoj zajednici, VSTV BiH svim volonterima čestita ovaj vrlo važan dan uz poruku da će i dalje podržavati ovakve i slične aktivnosti koje imaju za cilj  izgradnju kapaciteta mladih ljudi.

Europa.ba