Održan godišnji sastanak o implementaciji finansijske pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini, EU-Bosna i Hercegovina 2019

Danas je u Sarajevu održan godišnji sastanak na kojem je dat pregled planiranja i implementacije finansijske podrške koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini.  Evropska unija investira oko 530 miliona eura za period 2014-2020, što je čini vodećim donatorom u zemlji.

Sastanak je okupio predstavnike svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Evropske unije i država članica EU, te civilnog društva u ulozi posmatrača. Sastankom su predsjedavali Edin Dilberović, nacionalni koordinator BiH za IPA-u, i Michela Matuella, šefica Odjela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

U fokusu rasprave su bili rezultati postignuti u poljima u kojima se pruža pomoć Evropske unije, tačnije demokratija i upravljanje, vladavina prava i temeljna prava, konkurentnost, inovacije i poljoprivreda,  ruralni razvoj, okoliš, energija i transport, te obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike. Razgovor je također bio usmjeren na to kako buduće finansiranje može najbolje pomoći BiH da ispuni reformske prioritete postavljene u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U pripremi novog finansijskog paketa za period 2021-2027, predstavnici Evropske unije su ponovno istakli da je neophodno da vlasti u Bosni i Hercegovini nađu adekvatna interna rješenja da bi se ubrzala provedba programa, poboljšala učinkovitost i osigurala vidljivost postignutih rezultata u korist BiH građana.

Organizacije civilnog društva u BiH su pozivani da se više uključe u sve faze ciklusa politika, počev od planiranja, programiranja i provedbe, pa do praćenja rezultata u sektorima u kojima se pruža pomoć Evropske unije.

Obavijest o pomoći IPA-e Bosni i Hercegovini

Europa.ba