Evropska unija i Vijeće Evrope pozdravljaju odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju odredbe o smrtnoj kazni u Ustavu Republike Srpske

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured Vijeća Evrope u Sarajevu pozdravljaju odluku koju je 4. oktobra 2019. godine donio Ustavni sud Bosne i Hercegovine kojom se zvanično ukida Član 11. Ustava Republike Srpske, kao simbol snažne opredijeljenosti zajedničkim evropskim vrijednostima. Ovo je u skladu i sa ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i standardima Vijeća Evrope.

Ured EU i Vijeća Evrope ponovno ističu snažno protivljenje smrtnoj kazni u bio kojim slučajevima i okolnostima. Apsolutna zabrana smrtne kazne u svim okolnostima utvrđena je Protokolom 13. Evropske konvencije o ljudskim pravima i Poveljom EU o temeljnim pravima.

Podsjećamo, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini, i generalna tajnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić su povodom Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, 9. oktobra izdale zajedničku izjavu izražavajući podršku radu na ukidanju smrtne kazne širom svijeta i potičući sve zemalje da se pridruže Globalnom savezu za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje.

Europa.ba