Izjava visoke predstavnice/potpredsjednice Federice Mogherini povodom Dana Ujedinjenih nacija

Dana 24. oktobra oblilježavamo polaganje kamena temeljca za najuniverzalniji projekat u istoriji: Ujedinjene nacije. Na taj dan 1945. godine, stupila je na snagu Povelja UN-a i od tada, ova organizacija radi na osiguranju mira, održivog razvoja i ljudskih prava – osnovnih principla i ciljeva koje dijeli Evropska unija.

Kao tvrdoglavi pobornik multilateralizma kao najboljeg načina traženja rješenja za globalne krize, Evropska unija usko sarađuje sa Ujedinjenim nacijama u svim regijama svijeta, uključujući više od 170 zemalja.

Od Sirije do Libije, od Afganistana do Venecuele, naše snažno partnerstvo doprinosi očuvanju mira i bezbjednosti, promociji održivog razvoja, kontroli migracija na human i uljudan način, te jačanju ljudskih prava, uključujući obrazovanje za sve i jednakost polova. A Evropska unija odlučna je da nastavi sa primjenom svog najboljeg vođstva kao pouzdan globalni faktor spreman na saradnju.

U našoj zajedničkoj kući UN-a, mi predvodimo postizanje ciljeva Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama i Agendu za održivi razvoj do 2030. Uspostavili smo do sada nezabilježeno trilateralno partnerstvo sa UN-om i Afričkom unijom kako bismo pomagali i štitili izbjeglice i migrante u Libiji i subsaharskoj regiji. Nastavit ćemo braniti tekovine multilaternalne diplomatije kao što je nuklearni sporazum sa Iranom. I nastavit ćemo raditi, kroz multilateralna partnerstva, na novonastalim pitanjima kao što su globalni izazovi u sektorima tehnologije, digitalizacije i vještačke inteligencije.

Sljedeće godine slavimo 75 godina Ujedinjenih nacija, a EU će nastaviti pružati podršku Ujedinjenim nacijama koje rade za dobro svih, ne ostavljajući nikoga po strani.

Kao EU, nastavit ćemo investirati u snažan i efikasan sistem UN-a i prijeko potreban rad svih UN-ovih agencija, te podržavati potpuno provođenje UN-ovih reformi koje predloži generalni sekretar UN-a. Zato što vjerujemo da su međunarodna pravila i međunarodne organizacije garancija za svakoga od nas.

Da se izrazim riječima generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, UN i EU su „dva najveća mirovna projekta našeg vremena“ i zajedno će nastaviti borbu za mir, stabilnost i zaštitu ljudskih prava.

Europa.ba