Zaključci Europskog vijeća, 17. i 18. listopada 2019.

Bruxelles, 18. listopada 2019.

 

I. VIŠEGODIŠNJI FINANCIJSKI OKVIR
1. Slijedom izlaganja predsjedništva Europsko vijeće razmijenilo je mišljenja o ključnim pitanjima sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira, kao što su njegova cjelokupna razina, iznosi koji su utvrđeni za glavna područja politika, financiranje, uključujući prihode i ispravke, te uvjeti i poticaji. U svjetlu te rasprave poziva predsjedništvo da podnese pregovarački okvir, zajedno s iznosima, prije sastanka Europskog vijeća u prosincu 2019.

 

II. SLJEDEĆI INSTITUCIJSKI CIKLUS
2. Europsko vijeće razmijenilo je mišljenja s izabranom predsjednicom Ursulom von der Leyen o Komisijinu doprinosu provedbi prioriteta EU-a navedenih u Strateškom programu. Primilo je na znanje izvješće finskog premijera o daljnjim koracima u vezi sa Strateškim programom poduzetima u Vijeću.
3. Europsko vijeće donijelo je i odluku o imenovanju Christine Lagarde predsjednicom Europske središnje banke.

 

III. KLIMATSKE PROMJENE
4. Europsko vijeće pozdravlja ishod Sastanka na vrhu UN-a o djelovanju u području klime 2019. u smislu iskazane ambicije, djelovanja i solidarnosti. Egzistencijalna prijetnja koju predstavljaju klimatske promjene zahtijeva veću ambicioznost i intenzivnije djelovanje u području klime na razini EU-a i na globalnoj razini. Europsko vijeće odlučno je u namjeri da EU nastavi imati vodeću ulogu u socijalno poštenoj i pravednoj zelenoj tranziciji u okviru provedbe Pariškog sporazuma, u skladu sa svojim zaključcima iz lipnja 2019. Podupire prioritete 25. sjednice Konferencije stranaka (COP25), uključujući naglasak na povezanosti oceana i klime. Europsko vijeće podsjeća na to da će na sastanku u prosincu dovršiti svoje smjernice o dugoročnoj strategiji EU-a o klimatskim promjenama s ciljem njezina donošenja i zatim podnošenja UNFCCC-u početkom 2020.

 

IV. PROŠIRENJE
5. Europsko vijeće pitanje proširenja ponovno će razmotriti prije sastanka na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana u Zagrebu u svibnju 2020.

 

V. TURSKA
6. Europsko vijeće potvrđuje zaključke Vijeća od 14. listopada 2019. o sjeveroistoku Sirije.
7. EU osuđuje jednostrano vojno djelovanje Turske na sjeveroistoku Sirije, kojim se uzrokuje neprihvatljiva ljudska patnja, potkopava borba protiv Daiša i ozbiljno ugrožava europska sigurnost. Europsko vijeće prima na znanje večerašnju objavu SAD-a i Turske o privremenom prekidu svih vojnih operacija. Ponovno snažno poziva Tursku da obustavi svoje vojno djelovanje, povuče svoje snage i poštuje međunarodno humanitarno pravo. Slijedom zaključaka Vijeća od 14. listopada 2019. podsjeća na odluku nekih država članica da zaustave izdavanje dozvola za izvoz oružja Turskoj.
8. Europska unija i dalje ulaže napore u pronalazak učinkovitog odgovora na ozbiljnu humanitarnu i izbjegličku krizu s obzirom na potrebe koje se mijenjaju, među ostalim podupiranjem onih država članica koje se suočavaju s najozbiljnijim izazovima u pogledu migracijskih tokova na istočnom Sredozemlju.9. Europsko vijeće nastavit će se baviti tim pitanjem.

 

VI. NEZAKONITE AKTIVNOSTI BUŠENJA
10. Europsko vijeće ujedno potvrđuje zaključke Vijeća od 14. listopada 2019. o nezakonitim aktivnostima bušenja koje Turska provodi u isključivom gospodarskom pojasu Cipra i ponovno potvrđuje svoju solidarnost s Ciprom.
11. Europsko vijeće nastavit će se baviti tim pitanjem.

 

VII. MH17
12. Pozivajući se na zaključke od 20. lipnja 2019., Europsko vijeće ponovno izražava punu potporu svim naporima da se utvrdi istina i odgovornost te osigura pravda za žrtve rušenja zrakoplova na letu MH17 i njihove bližnje te poziva sve države da u potpunosti surađuju u istrazi koja je u tijeku, u skladu s Rezolucijom VSUN-a 2166.

 

Izvorno na: Zaključci Europskog vijeća, 17. i 18. listopada 2019.  (PDF)

Europa.ba