Zapošljavanje osoba s invaliditetom u pčelarstvu uz podršku Evropske unije

Četrdeset osoba s invaliditetom iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore dobilo je podršku za samozapošljavanje kao pčelari, kroz projekat koji finansira Evropska unija s više od 200.000 eura.  Kako bi im se pružila prilika za samostalno poslovanje i razvilo pčelarstvo u pograničnim regionima Bosne i Hercegovine i Crne Gore, osobe s invaliditetom su dobile pčelinja društva i košnice, što je bila osnova za pokretanje posla. Pored toga, korisnicima iz BiH dodijeljena je mašina za pakovanje meda kako bi se osiguralo širenje proizvodnje u budućnosti.

Osobe s invaliditetom, koje su bile uključene u projekat,  prethodno su prošle obuku specijalno prilagođenu njihovim potrebama, a dobili su i dodatnu tehničku podršku poput mentorstva. Obuke organizovane tokom projekta, kao i stručna literatura za daljnje obrazovanje pomogle su korisnicima da se više uključe u proces samozapošljavanja u pčelarstvu I time ostvare šansu za zaposlenje.

Tokom implementacije projekta uspostavljena su dva klastera proizvođača meda – osoba s invaliditetom i njihovih porodica u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, po dvadeset članova po klasteru u svakoj zemlji. Osnivanjem klastera stvorila se mogućnost za jačanje položaja proizvođača meda na tržištu  i omogućen je  pristup većim tržištima.

Finalna konferencija projekta “Osobe sa invaliditetom – lideri u pčelarstvu” održana je 17.oktobra 2019. godine u Beranama, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta kao i njihov značaj za programsko područje.

Projekat „Osobe s invaliditetom – lideri u pčelarstvu“, ukupne vrijednosti 245.388 eura, finansira Evropska unija  sa učešćem od 85%, putem Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, dok 15% sufinansiraju partnerske organizacije. Projekt provodi Udruženje „Naša inicijativa“ iz Podgorice sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore: Udruženje „Sunce“ iz Pala, Udruženje pčelara „Uljanik“ iz Berana i Udruženje pčelara „Pale“.

Europa.ba