Donacija Evropske unije za poboljšanje mobilnosti i zaštite policijskih službenika u Unsko-sanskom kantonu

U sklopu projekta koji finansira Evropska unija  “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH”,  Peter Van der Auweraert, koordinator za Zapadni Balkan i šef misije IOM-a u Bosni i Hercegovini, uručio je Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona ključeve tri nova policijska kombija u vrijednosti od preko  160.000 konvertibilnih maraka.

Ova donacija će znatno ojačati rad policijskih službenika u Unsko-sanskom kantonu i  omogućiti im brže djelovanje i mobilniji rad na terenu.

„Opremanje i jačanje naše policije jedan je od prioriteta koji smo sebi postavili. Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona, i u uvjetima usloženim migrantskom situacijom, svaki dan iznova dokazuju profesionalnost i izvanredne rezultate. Od velikog značaja je i pomoć  EU u donacijama opreme i vozila za potrebe Jedinice za specijalnu podršku i raduje me da misija IOM-a podupire konkretnim projektima  aktivnosti Vlade Kantona usmjerene ka  jačanju  MUP-a USK“, kazao je premijer Mustafa Ružnić.

Projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” finansira Evropska unija u vrijednosti od 14,8 miliona eura, a implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).

Europa.ba