Upoznavanje mladih s radom evropskih institucija ključ za budućnost BiH

Studijska posjeta Briselu i institucijama Evropske unije zasigurno pruža jedinstvenu perspektivu o ključnim evropskim vrijednostima i identitetu Unije. Pobjedom na debatnom takmičenju „Pričajmo o Evropi – Pričajmo o nama“, studenti Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke, Branko Ivanišević, Duško Vasić i Marko Lončar osvojili su putovanje u Brisel i dobili priliku da se upoznaju s radom Evropske unije.

„Posjeta Briselu je još jedan ključan aspekt mog puta ka uspjehu. Kao student Fakulteta političkih nauka, vidio sam i naučio dosta o Evropskoj uniji i njenim unutrašnjim i vanjskim politikama,“ rekao je Branko, dodajući da je Brisel, nezvanična prijestolnica Evropske unije, svakako vrijedan posjete.

Petodnevna studijska posjeta je obuhvatila sastanke s predstavnicima institucijama direktno uključenih u proces oblikovanja i izrade politika Evropske unije i praćenja  napretka evropskih integracija Bosne i Hercegovine i regiona. Studenti su dobili jedinstvenu priliku da razgovaraju  o perspektivi mladih, ali i da razmijene znanje i ideje o uključivanju mladih u naredne faze  procesa integracija. „Upoznati se sa iznimno širokim ideološkim spektrom zastupljenim u Evropskom parlamentu, razgovarati sa zvaničnicima koji rade u najvećoj svjetskoj administraciji i dobiti osjećaj svakodnevnog rada evropskih institucija je ključno iskustvo za nas kao buduće politologe,“ istakao je Marko.

Pokazujući da mladi ljudi imaju pregršt ideja i zamisli o predstavljanju i podržavanju procesa pridruživanja Uniji, grupa se sastala sa predstavnicima Mladih evropskih ambasadora, inicijative Evropske unije koja nastoji iskomunicirati proces pridruživanja sa mladima regiona i pružiti im mogućnost za učestvovanje u zanimljivim i interaktivnim aktivnostima te jedinstvenu priliku za uvezivanje i saradnju s vršnjacima iz regiona i Evropske unije. „Brisel, kao centar Evropske unije, predstavlja riznicu raznolikosti, uz desetine različitih kultura koje susrećemo svaki dan na ulicama. Upoznati se sa radom institucija, povezati s mladim ljudima i podijeliti naša iskustva je od neprocjenjive važnosti za dalji napredak,“ rekao je Duško.

Studenti su također posjetili Kuću evropske historije i Parlamentarij, interaktivne muzeje koji nude pregršt informacija o jedinstvenoj historiji Unije, te su se susreli sa studentima  prestižnog College d’Europe, članovima neformalne grupe “Prijatelji Balkana” koji promovišu raznolikost i mogućnosti regiona unutar Evropske unije. Studenti su složni da im je posjeta omogućila novu perspektivu i priliku za razmjenu stavova i ideja sa vršnjacima te da će koristiti stečeno znanje da započnu slične inicijative unutar svojih lokalnih zajednica i da se više uključe u proces evropskih intgracija Bosne i Hercegovine.