Obilježeno pet godina učešća Bosne i Hercegovine u EU programu eTwinning

Konferencija kojom je obilježeno „Pet godina eTwinning programa u BiH“, elektronske platforme škola u Evropi, kojoj se Bosna i Hercegovina pridružila 2015. godine, održana je danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH naglasio je da su nastavni kadrovi pokretačka snaga reformi obrazovnog sektora u jednoj zemlji “Platforma eTwinning predstavlja korak naprijed ka internacionalizaciji obrazovanja u BiH. Evropska unija je prepoznala potrebu da nastavnike podrži u odgovarajućem početnom i stručnom usavršavanju te je u te svrhe izdvojila dodatnih 3 miliona eura. Također se zalažemo za podršku reforme obrazovanja u sferi reforme stručnog  obrazovanja i obuke i reforme predškolskog obrazovanja“ rekao je Vannini.

Maja Stojkić, direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH je naglasila da je potrebno nastaviti sa stalnim  usavršavanjem svih stručnih saradnika u odgojnom procesu, te pokrenuti mjere koje mogu dodatno unaprijediti kvalitet obrazovanja.

„Mi smo uradili ono što je zaista bilo neophodno u Bosni i Hercegovini da bi znanje naših učenika imalo temelj da se uporedi sa znanjem njihovih vršnjaka u Evropi, odnosno da postanu jednaki kolegama. Trenutno imamo više od 1500 registovanih nastavnika što za Bosnu i Hercegovinu i jeste puno, oko 200 registrovanih škola, i od toga više od 180 škola koje su dobile državnu oznaku kvalitete“, zaključila je Stojkić.

U okviru eTwinninga u BiH postoji i osam ambasadora među nastavnicima i ostalim nenastavnim osobljem koji na najbolji mogući način promovišu program.

Lejla Hujdur, ambasadorica eTwinninga u BiH istakla je da eTwinning višestruko djeluje na rad profesora u školama, upravo zato što on kroz svoj portal koji je potpuno besplatan obezbjeđuje kontinuirano profesionalno usavršavanje svojih članova.

„Ne moramo čekati na pedagoške zavode ili neke više instance u našoj zemlji, možemo se obrazovati i usavršavati putem eTwinninga. Također, program nam omogućuje projektnu nastavu u koju uključujemo djecu na kreativan način, te ih maksimalno angažujemo i motivišemo za rad“, istakla je Hujdur.

Konferencija je bila i prilika da se dodijele nagrade i plakete Oznaka eTwinning škola kao vid prepoznavanja i nagrađivanja uključenosti, posvećenosti i odanosti ne samo pojedinih nastavnika, već i velikog postignuća cijelih timova eTwinning u školama.

eTwinning je sastavni dio najuspješnijeg EU programa- Erasmus +. Nudi platformu osoblju (nastavnicima, direktorima škola, bibliotekarima, itd.) koji rade u školi u nekoj od uključenih evropskih zemalja, da komuniciraju, sarađuju, razvijaju projekte, dijele i da ukratko postanu dijelom najuzbudljivije obrazovne zajednice  u Evropi.

Od svog pokretanja 2005.godine, eTwinning je uključio više od 450,000 registrovanih nastavnika  iz 175,000 škole, što ga čini najvećom mrežom nastavnika na svijetu. Pokrenuto je i 57.000 projekata od kojih korist imaju milioni učenika svih dobnih skupina.

Europa.ba