Izgradnjom mostova od podijeljene prošlosti do budućnosti uzajamnog poštovanja i dostojanstva

Zajedničkom posjetom visoke delegacije UN-a, Misije OSCE-a  u BiH, Vijeća Evrope i Evropske unije u BiH Muzeju ratnog djetinjstva ozvaničen dolazak specijalnog savjetnika Ujedinjenih nacija, Adama Dienga, u Bosnu i Hercegovinu

Podsekretar Ujedinjenih nacija i specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Adama Dieng ozvaničio je početak svoje višednevne posjete Bosni i Hercegovini obilaskom Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu, u nedjelju. Ambasador Evropske unije u BiH, Johann Sattler, šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec, šef ureda Vijeća Evrope, Drahoslav Štefanek, i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Sezin Sinanoglu, su se pridružili gospodinu Diengu u obilasku jedinstvene postavke Muzeja.

Delegacija je prepoznala duboku traumu koju konflikti usađuju u djecu, pojedince i zajednice. Iako mnoge komemoracije, memorijali i ceremonije obilježavanja događaja naglašavaju razlike između zajednica, ova postavka nas podsjeća da ožiljci koje traume ostavljaju ne prave podjele na osnovu nacije, religije, rase. Iskustvo svih građana je jednako važno.

“Vidjeli smo predmete koji demonstriraju utjecaj koji sukobi imaju na živote djece, u periodu života kada bi se ona trebala igrati i razvijati svoje umove, tijela i duh. Rat prenosi traume dalje na buduće generacije. Mir se ne može uzeti zdravo za gotovo. Ne postoji snažniji razlog od ovoga da pojačamo naše napore da se trajni mir osigura  za sve nas”, istakao je specijalni savjetnik Dieng nakon razgovora sa Jasminkom Halilovićem, osnivačem, i Aminom Krvavac, izvršnom direktoricom Muzeja.

Jedinstven karakter i kvalitet Muzeja ratnog djetinjstva je prepoznat muzejskom nagradom Vijeća Evrope 2018. godine, koju su dobili za izvrsnost u muzejskoj djelatnosti i značajan doprinos prezentaciji evropskog kulturnog naslijeđa.

“Drago mi je da smo sa gospodinom Diengom i ostalim članovima delegacije razgovarali i o širenju Muzeja ratnog djetinjstva van BiH. Naši zajednički napori moraju biti usmjereni ka promociji mira i suzbijanju govora mržnje u cijelom svijetu. Važno je da naša opredjeljenost da MRD postane internacionalna platforma ima podršku u vodećim međunarodnim organizacijama”, rekao je Jasminko Halilović, osnivač Muzeja.

“Danas sam ovdje kako bih potvrdio posvećenost Evropske unije stvaranju okruženja  u kojem se zločini protiv čovječnosti i kršenja ljudskih prava neće tolerisati, te u kojoj će se dostojanstvo svake žrtve poštovati u skladu sa međunarodnim normama. Lideri na odgovornim pozicijama u BiH moraju pronaći način prevazilaženja prošlosti, omogućavanja iskrenog dijaloga, kao i učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se osigurao pristup istini za sve žrtve i cjelokupno društvo”, dodao je novoimenovani ambasador EU u BiH, g. Sattler.

UN, Misija OSCE-a u BiH, Vijeće Evrope i EU ističu kako jačanje govora mržnje i nepovjerenja, negiranje ratnih zločina i genocida, te glorifikacija ratnih zločinaca od strane izabranih i javnih zvaničnika, kao i nekih medija ne dopušta građanima BiH da pokušaju zacijeliti traume.

Takve aktivnosti i riječi predstavljaju neprobojnu prepreku značajnijem i održivom naporu ka unapređenju istinskog pomirenja između žrtava i preživjelih, kao i između budućih generacija građana Bosne i Hercegovine.

Visoki zvaničnici su potvrdili predanost zajedničkom radu sa zajednicama, političkim i vjerskim liderima i građanima svih nacionalnosti u BIH kako bi se unaprijedila atmosfera uzajamne empatije, poštovanja, dostojanstva za sve.