Maja i Donya ponovo zajedno u školskoj klupi

Maja i Donya upoznale su se tokom „Ljetne škole“ koju je za djecu iz izbjegličkih, migrantskih i porodica tražilaca azila organizirao UNICEF i Evropska unija kroz partnerstvo sa organizacijom „Save the Children“ i ministarstvom obrazovanja USK. Ove dvije djevočice već su pri prvom susretu shvatile da imaju puno toga zajedničkog i da će u budućnosti postati dobre prijateljice. I jedna i druga vole ljude, ples i matematiku i možda zbog toga nisu imale ni problema u komunikaciji, iako govore različitim jezicima.

Maja je desetogodišnjakinja iz Bihaća koja pohađa OŠ „Prekounje“ u koju su početkom godine krenuli i novi učenici (djeca izbjeglice, migranti i tražioci azila) koji su na putu ka boljem životu i nekoj od zemalja Evropske unije sa svojim roditeljima zaustavljeni baš u njenom gradu. Maja je već tada bila sretna što će upoznati nove prijatelje ali i što će obogatiti svoje znanje informacijama iz prve ruke o kulturi, tradiciji i životu dalekih zemalja iz kojih novi učenici dolaze.

Donya je sa roditeljima u potrazi za boljim životom rodni Avganistan napustila prije nekoliko godina. Na tom putu zasutavljeni su prvo u Bugarskoj, potom u Srbiji i na kraju u BiH, odnosno Bihaću.

Maja i Donya družile su se tokom „Ljetne škole“ koju je Maja zbog ljubavi prema novim prijateljicama odlučila pohađati kako bi im pomogla da što bolje savladaju bosanski jezik i što bolje se pripreme za početak nove školske godine, baš onako kako to pravi prijatelji i rade.

A nakon odmora od škole i pauze od mjesec i pol dana, ponovni susret dvaju prijateljica bio je posebno emotivan. Nisu krile sreću što će sada, kada je škola počela, puno više vremena provoditi zajedno u igri ali i razgovorima o plesu, matematici, budućnosti… Iako još uvijek djeca, sigurne su i jedna i druga da će, gdje god da ih život odnese, zauvijek imati jedna drugu i prijateljstvo koje će trajati vječno…

Zbog početka škole sretan je i Muhamed iz Iraka, koji sa svojom porodicom trenutno boravi u Privremenom prihvatnom centru „Sedra“. Muhamed za sada pohađa OŠ „Ostožac“ (PŠ Prošići). Muhamed još uvijek radije priča na engleskom ali kaže da voli Bosnu, pa će, sigurni smo, uskoro uspješno savladati i bosanski jezik.

„Ja sam ostao u Bosni zato što je lijepa. Sretan sam što sam danas opet u školi“, kaže Muhamed.

U pet osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona ove školske 2019/2020. godine nastavu će pohađati oko 187 djece izbjeglica, migranata i tražilaca azila koja trenutno borave na ovom području na sjeverozapadu BiH.

Većina njih je prvog dana već sjela u školske klupe, dok će preostali u školu nešto kasnije, nakon obavljenih ljekarskih pregleda.

Kroz partnerstvo UNICEF-a,  organizacije „Save the Children“ i Ministarstva obrazovanja USK uz podršku Evropske unije djeca izbjeglica, migranata i tražilaca azila ove godine su ponovo uključeni u obrazovni sistem Unsko-sanskog kantona. Djeca će u početku ići u pripremnu nastavu koja se bazira na HEART metodologiji, gdje se djeci koja su izložena stresu ili su preživjela neka traumatska iskustva, pomaže da pronađu nove načine da uče i podijele svoja osjećanja i iskustva koristeći slikanje, muziku, dramu i druge likovne oblike.

Europa.ba