Izjava Delegacije EU/EUSR-a i šefova misija država članica EU u Bosni i Hercegovini povodom Sedmice klimatske diplomacije

U Evropskoj uniji, kao i u ostatku svijeta, obilježavamo Sedmicu klimatske diplomacije kako bi podigli svijest o ovoj značajnoj temi. U fokusu ovogodišnje Sedmice klimatske diplomacije su mladi i njihov angažman na klimatskim aktivnostima.

Globalni pokret mladih za klimatske aktivnosti je znak rastuće svijesti u našim društvima da su klimatske promjene danas goruća realnost i, ukoliko ne budemo djelovali sada, sve više će se odražavati na budućnost mladih, njihove djece i unučadi. Klimatske promjene su direktna i egzistencijalna prijetnja. One nisu ograničene na bilo koju zemlju i za njihovo ublažavanje je potreban kolektivan odgovor.

Evropska unija će i dalje reafirmirati svoju izraženu posvećenost Pariškom sporazumu kao suštinskom multilateralnom okviru kojim se reguliraju globalne aktivnosti na suočavanju s klimatskim promjenama. EU će nastaviti angažman sa partnerima kako bi se zajednički izazov klimatskih promjena rješavao multilateralno i uz snažnu financijsku potporu.

Od sada do 2020. godine, potpisnice trebaju raditi na domaćim politikama kako bi se u potpunosti implementirali utvrđeni doprinosi smanjenja emisija na državnom nivou. Kako bi u ovome bile uspješne, potpisnice trebaju pripremiti dugoročne strategije u skladu sa sveukupnim ciljevima Pariškog sporazuma kako bi dale potrošačima, investitorima i biznisima potrebne signale da ubrzaju transformaciju ka klimatski neutralnoj i otpornoj budućnosti.

Snažno podstičemo sve aktere u Bosni i Hercegovini da unaprijede svoje aktivnosti i primjene sveobuhvatan pristup kako bi osigurali održivost za prosperitetniju, čistiju i zdraviju budućnost generacija koje dolaze.

Europa.ba